Každý den se na světě vypije podle odhadů na 2 miliardy šálků kávy. Možná je mezi nimi i vaše dnešní ranní espresso nebo filtr, který vám zpříjemnil pracovní odpoledne. Tradičně podávaná káva vypadá trochu jinak v Česku, Brazílii či v Austrálii. S největší pravděpodobností ale bude káva kdekoliv na světě připravená z arabiky nebo robusty, případně z jejich směsi. Co mají tyto dva druhy kávy společné a v čem se liší?

O kávovníku
Oba jsou druhem kávovníku, což je ovocná dřevina, která má celou řadu druhů. Komerčně se ale většinou pěstuje právě jen arabika a robusta. Na svazích hor a na plantážích v rovníkových oblastech rodí kávovník plody podobné třešním. V nich se pod několika ochrannými vrstvami skrývají dvě zrnka, která si oblíbil celý svět. Ročně se jich vypěstuje až 10 milionů tun, které se pak vyváží do téměř všech koutů naší planety.

Jaké jsou rozdíly?
Arabika i robusta potřebují jiné podmínky pro pěstování a liší se také tvarem zrnek, chutí nebo třeba obsahem kofeinu. Abyste se mezi nimi lépe vyznali, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku. Informace jsou obecně platné pro většinu v současnosti vypěstované kávy.
Arabika | Robusta | |
---|---|---|
Charakteristika | většinou jemnější tělo, sladší a rozmanitější chuť, vyšší acidita | většinou plnější tělo, zemitá, vyšší hořkost, nižší acidita |
Využití | filtrovaná káva, espresso | zejména ve směsích na espresso, phin filtr |
Vzhled | ploché a protáhlé zrno se zakřivenou rýhou uprostřed | kulatější a vypouklejší zrno s rovnou rýhou uprostřed | Světová produkce |
|
|
Jak dlouho si musí farmář počkat na první úrodu | 2–3 roky (podle environmentálních podmínek) | 2–3 roky (podle environmentálních podmínek) |
Pěstování |
|
|
Sklízení |
|
|
Obsah kofeinu (kofein rostlinu chrání proti škůdcům a některým nemocem) | 1,2–1,5 % | 2,2–2,7% |
Který druh je lepší?
Arabika je ve světě milovníků kávy často velebená a robusta naopak zatracovaná. Realita ale není tak jednoznačná. Ani nápis „100% arabika“ na obalu skvělou chuť nezaručuje.
Do chuti kávy promlouvá spousta dalších aspektů – třeba způsob zpracování, pražení, její čerstvost nebo konkrétní postup při přípravě nápoje. Valná většina robusty na pultech supermarketů není ve vysoké kvalitě, v posledních letech se ale situace mění. Objevuje se výběrová robusta. Její pěstitelé mají přísné nároky na kvalitu a pokud vám sedí plnější tělo a vyšší hořkost, pochutnáte si na ní.
Nakonec ale vítěze v kategorii nejlepší chuti stejně určujete vy sami. Hlavně nezapomeňte: nejdůležitější je, abyste si svou chvilku s kávou opravdu užili.