Jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou?

Každý den se na světě vypije podle odhadů na 2 miliardy šálků kávy. Možná je mezi nimi i vaše dnešní ranní espresso nebo filtr, který vám zpříjemnil pracovní odpoledne. Tradičně podávaná káva vypadá trochu jinak v Česku, Brazílii či v Austrálii. S největší pravděpodobností ale bude káva kdekoliv na světě připravená z arabiky nebo robusty, případně z jejich směsi. Co mají tyto dva druhy kávy společné a v čem se liší?

Srovnání pražených zrn arabiky a robusty

O kávovníku

Oba jsou druhem kávovníku, což je ovocná dřevina, která má celou řadu druhů. Komerčně se ale většinou pěstuje právě jen arabika a robusta. Na svazích hor a na plantážích v rovníkových oblastech rodí kávovník plody podobné třešním. V nich se pod několika ochrannými vrstvami skrývají dvě zrnka, která si oblíbil celý svět. Ročně se jich vypěstuje až 10 milionů tun, které se pak vyváží do téměř všech koutů naší planety.

Ruční sběr kávových třešní

Jaké jsou rozdíly?

Arabika i robusta potřebují jiné podmínky pro pěstování a liší se také tvarem zrnek, chutí nebo třeba obsahem kofeinu. Abyste se mezi nimi lépe vyznali, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku. Informace jsou obecně platné pro většinu v současnosti vypěstované kávy.

Arabika Robusta
Charakteristika většinou jemnější tělo, sladší a rozmanitější chuť, vyšší acidita většinou plnější tělo, zemitá, vyšší hořkost, nižší acidita
Využití filtrovaná káva, espresso zejména ve směsích na espresso, phin filtr
Vzhled ploché a protáhlé zrno se zakřivenou rýhou uprostřed kulatější a vypouklejší zrno s rovnou rýhou uprostřed
Světová produkce
  • cca 75 %
  • největší producent je Brazílie
  • cca 25 %
  • největší producent je Vietnam
Jak dlouho si musí farmář počkat na první úrodu 2–3 roky (podle environmentálních podmínek) 2–3 roky (podle environmentálních podmínek)
Pěstování
  • 600–2 000 metrů nad mořem
  • vyžaduje chladnější klima (17–25 °C), ale neprospívá jí výrazné kolísání teploty
  • potřebuje vyšší vlhkost
  • 200–600 metrů nad mořem
  • pěstování oproti arabice nevyžaduje tolik péče
  • daří se jí ve vyšších teplotách (20–30 °C), lépe snáší výrazné teplotní změny
Sklízení
  • především ruční sběr, který je šetrný ke kávovníku
  • kávovník rodí celý rok, proto se na jednom keři mohou vyskytnout kromě květu také nezralé a zralé plody zároveň
  • díky ručnímu sběru se eliminují nezralá zrna ve sklizni
  • obvykle strojová sklizeň nešetrná ke kávovníku
  • existuje ale i velmi kvalitní výběrová robusta, která svým chuťovým profilem konkuruje i těm nejkvalitnějším arabikám na trhu
Obsah kofeinu (kofein rostlinu chrání proti škůdcům a některým nemocem) 1,2–1,5 % 2,2–2,7%

Který druh je lepší?

Arabika je ve světě milovníků kávy často velebená a robusta naopak zatracovaná. Realita ale není tak jednoznačná. Ani nápis „100% arabika“ na obalu skvělou chuť nezaručuje.

Do chuti kávy promlouvá spousta dalších aspektů – třeba způsob zpracování, pražení, její čerstvost nebo konkrétní postup při přípravě nápoje. Valná většina robusty na pultech supermarketů není ve vysoké kvalitě, v posledních letech se ale situace mění. Objevuje se výběrová robusta. Její pěstitelé mají přísné nároky na kvalitu a pokud vám sedí plnější tělo a vyšší hořkost, pochutnáte si na ní.

Nakonec ale vítěze v kategorii nejlepší chuti stejně určujete vy sami. Hlavně nezapomeňte: nejdůležitější je, abyste si svou chvilku s kávou opravdu užili.