Máte doma mlýnek a nejste si vždycky úplně jisti výběrem správné hrubosti mletí? Naučte se už pohledem určit, že je káva namleta na správnou hrubost pro vámi zvolený způsob přípravy kávy. Připravili jsme stručného rádce, který vás naučí, jak na to.
Cold brew vyžaduje velmi hrubé mletí

Pro přípravu kávy tzv. studenou cestou, kdy trvá extrakce i několik hodin, použijte kávu mletou na velmi hrubo – svým vzhledem a konzistencí by měla připomínat hrubozrnnou mořskou sůl (jen nejde o hrudky, ale spíše „vločky“).
Do french pressu patří hrubě mletá káva

Ve french pressu probíhá filtrace přes sítko, kávu je tedy potřeba namlít na hrubo – sítko totiž zachytí jen větší částečky kávy. Jak káva mletá na „hrubo“ do french pressu vypadá? Svojí velikostí připomíná kosher sůl (a stejně jako u velmi hrubého mletí nejde o hrudky, ale „vločky“). Stejnou hrubost mletí využijete také v Evropě nepříliš rozšířeném perkolátoru.
Podívejte se také: Jak připravit kávu ve french pressu
Vacuum pot chce kávu středně namletou

Hrubost mletí pro vacuum pot připomíná velmi hrubý písek a využijete ji také pro překapávače (drippery) s filtry s rovným dnem - ty se však u nás používají jen minimálně.
Podívejte se také: Jak připravit kávu ve vacuum potu
Pro vacuum pot se často setkáte i s hrubým mletím jako pro french press či středně-jemným mletím jako pro kónické drippery, proto je dobré začít právě na tomto středním stupni a ladit nastavení dle požadované chuti.
Do kónických dripperů volte středně-jemnou hrubost mletí

Káva připravovaná v kónických dripperech (mají trychtýřovitý tvar) s papírovými či bavlněnými filtry si žádá kávu mletou na střední hrubost. Jak poznáte, že je váš mlýnek nastavený na správnou hrubost? Umletá káva má vzhled a strukturu stolní soli.
Podívejte se také: Jak připravit kávu v dripperu
Jemně mletá káva si rozumí s moka konvičkou

Taková káva, která je konzistencí po semletí někde na začátku cesty mezi cukrem krupicí a hrubou moukou, je určena pro použití v moka konvičce.
Podívejte se také: Jak připravit kávu v moka konvičce
Na espresso melte velmi jemně

A to tak jemně, aby vzhled kávy připomínal už zmíněnou hrubou mouku. Co se stane, pokud je káva na espresso příliš hrubá? Espresso bude slabé a podextrahované. V případě, že to s jemností přeženete, tomu bude naopak – výsledek bude mít hořkou chuť a na šálku bude jen velmi málo cremy, často s černými okraji.
Podívejte se také: Jak připravit dokonalé espresso (1. díl)
Levnější domácí pákové kávovary vyžadují namletí o něco hrubější, než klasické profesionální přístroje, proto je dobré se při mletí pohybovat někde mezi hrubostí pro espresso a moka konvičku.
Džezva = extra jemné mletí

Káva, která se po umletí spojuje v drobné hrudky a připomíná moučkový cukr či pudr je připravena pro použití v džezvě a přípravu arabské (turecké) kávy.
A co Aeropress?
V Aeropressu připravíte kávu několika způsoby – a pro každý z nich je potřeba jiné hrubosti mletí kávy. Například u vítězných receptů ze světových šampionátů v přípravě kávy v Aeropressu se hrubost mletí pohybuje od velmi jemné až po hrubou – hrubost mletí není přesně daná, záleží na konkrétním způsobu přípravy, který zvolíte.
Podívejte se také: Jak připravit kávu v Aeropressu
Nezapomeňte. Příprava kávy není dogma – bez drobných odchylek v doporučovaných „best practice“ postupech se většinou neobejdete. Platí to i pro mletí kávy – správná hrubost není taková, která je předepsána, ale taková, která nejvíce vyhovuje vám a která povede k tomu nejlepšímu výsledku.