+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Kostarika El Cedral - zrnková, 250 g

    Doporučujeme na filtr
    Výběrová káva Kostarika El Cedral - zrnková
    Mandarinky | Nugát | Čokoládový likér
    • Hmotnost

      250 g

    • Forma

      Zrnková

    • Balení

      Sáček

    Skladem 5 ks

    pošleme ještě dnes nebo

    399 Kč
    Kávě rozumíme

    Hodně ji pijeme, ale taky o ní hodně víme

    Na nic nečekáme

    Objednávky do 15:30 posíláme ten samý den

    Pražíme si vlastní

    A fakt nám chutná, co vám?

    Máte nás rádi

    Nebo nám aspoň píšete krásné recenze

    14 let na trhu

    14 let na trhu a ještě nekončíme

    Přírodní katastrofou to začalo

    Farma Kostarika El Cedral

    V roce 1998 střední Ameriku zasáhl hurikán Mitch. Ten je dodnes považovaný za druhý nejničivější v dějinách. Na svědomí měl nejen tisíce domovů a životů, ale taky obrovskou část kostarické úrody. Záhy tak vznikla organizace ASOPROAAA (Asociace zemědělských výrobců Acosta a Asserí), která měla za úkol vrátit do oblasti El Cedral život.

    V průběhu několika let odkoupila místní pozemky a s pomocí vlády postavila více než 2 000 domů pro potřebné. Kromě neustálé pomoci a rozvoji má ale zásluhy i v kvalitě vyvážených zrn. Na 20 hektarech se tu zaměřují na pěstování a zpracování mikrolotů a výběrových káv. Za všechno mluví fakt, že se kávy spojené s asociací pravidelně umisťují v žebříčcích Cup of Excellence.

    … respektem k přírodě to pokračuje

    Sušení kávy Kostarika El Cedral

    Asociace se ale nestará jen o zemědělskou půdu. V péči má navíc 5 hektarů chráněného lesa s původním cedrovým porostem. S ohledem na přírodu se přistupuje i k samotnému zpracování kávy. Proto se nejčastěji využívá naturální metoda a sušení na slunci, při kterých nedochází k nadměrnému znečišťování vody a spalování dřeva.

    Sběr probíhá ručně a zrna se několikrát třídí – tak, aby se zajistila prvotřídní chuť. Z plantáží se pak převáží do nedalekého zpracovatelského závodu Potrerillos. Před loupáním se 8–12 dní suší na slunných terasách. Díky fermentaci ve slupce má káva typicky ovocné tóny.

    Pražiči radí…

    „Sladké spojení mandarinek a nugátu vynikne hlavně na filtru. Úplně nejvíc z kávy dostanete od 4. dne po upražení. Takže ji doporučujeme pít vlastně hned, co vám přijde.”

    Co byste o kávě měli vědět?

    • Odrůdy: mix
    • Oblast: El Cedral, San José, Kostarika
    • Farma: pozemky vlastněné organizací ASOPROAAA
    • Nadmořská výška: 1 700 m n. m.
    • Období sklizně: leden–únor
    • Metoda zpracování: natural
    • Stupeň pražení: #85 Agtron (Very light brown)

    Jak tedy chutná?

    Z šálku ucítíte výraznou vůni čajových sušenek a mandarinek, které v chuti vyvažuje sladký nugát. Jemnou hořkost kávě propůjčuje tmavá čokoláda a intenzivní kakaové tóny v dochuti. Samotné tělo je pak hutné a příjemně likérové.

    Parametry

    Hmotnost
    Hmotnost: 250 g
    250 g
    Forma
    Forma: Zrnková
    Zrnková
    Balení
    Balení: Sáček
    Sáček
    ŘadaExclusives
    Acidita7/10
    Hořkost
    3/10
    Sladkost7/10
    Stupeň pražení1/8
    Země původuKostarika
    Druh100% arabika
    VlastnostiVýběrová
    Tělo7/10
    Metoda zpracováníNatural (suchá)
    VýrobceAromaniac

    Káva si vás našla

    … protože jednou si najde každého. Vážně. Jen se musí vědět jak na ní. Zrnka u nás pražíme každý den po malých dávkách. To aby byla stále čerstvá. K vám se tak nedostanou žádná, která by byla starší než pár dnů. Nechceme vám totiž nabízet nic, co sami nepijeme. Proto si pečlivě vybíráme, co nám projde pražičkou a co se vám pak objeví doma v šálku.

    Pražírna Aromaniac

    Od roku 2007, kdy jsme s kávou začali, jsme (si) toho vypili až až. A právě otevření vlastní pražírny bylo to, co nám postupně začalo dávat větší a větší smysl. Skutečně totiž věříme, že chuti a vůni kávy může propadnout kdokoliv. A o to se teď staráme. Staráme se o to, aby si káva každého našla.


    Hodnocení (1)

    5
    1 hodnocení
    1x
    0x
    0x
    0x
    0x

    Dotazy a komentáře (0)