Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Káva z Keni a Guatemaly v nabídce

Tento článek již není běžně přístupný, je tedy velice pravděpodobné, že obsahuje neaktuální a neplatné údaje!

Guatemala kávaNově Vám nabízíme omezené množství kávy Guatemala Tres Maria a Kenya AA. Jedná se o výběrové druhy káv typu 100% Arabika.

Vybranou kávu naleznete v našem Eshopu

Keňa

Keňská republika leží ve východní Africe, v pásmu savan a Řídkých porostů. Při pobřeží Indického oceánu se rozkládá nížina. Většina území je vyplněna náhorní plošinou, podnebí je rovníkové monsunové. V Keni s hlavním městem Nairobi se kávové plantáže rozprostírají v širokém okruhu kolem největší sopky Afriky Kilimandžaro. Kávová kultura byla v zemi zavedena misionáři koncem 19.století. Byla přivezena z Etiopie přes Aden, kultura Bourbon v roce 1901 z Reunionu. Pěstuje se kávovník arabský /99 %/ a kávovník robusta. Kávové plantáže jsou v nadmořské výšce 1.200 až 2.200 m. Káva se zpracovává mokrým způsobem. K největším a nejdůležitějším kávovým oblastem patří Thika, Nairobi a Meru. Vypěstovaná káva arabika má charakter Bourbonu, malé střední zrno, zelenou až šedozelenou barvu, v šálku je intenzivně aromatická s jemnou kyselostí. Káva z vysokých poloh je vynikajících kvalit. Obchodním centrem jsou města Nairobi a Mombasa, kde jsou též hlavní podniky na úpravu a zpracování kávy. Keňa je vedle Tanzánie největším producentem kávy arabiky v Africe.

Guatemala

Guatemalská republika leží v.severní části Střední Ameriky mezi Atlantským a Tichým oceánem. Povrch země je převážně hornatý a nížiny jsou pouze při pobřeží Tichého oceánu. Podnebí je tropické. Guatemala je v produkci kávy nejvýznamnější zemí ze šesti států Střední Ameriky. Hlavním městem je Guatemala. Plantážnicky se pěstují hlavně banány a kávovník; tyto zemědělské plodiny jsou hlavními vývozními produkty. Pro pěstování kávovníku jsou zvlášť příznivé podmínky jak klimatické, tak půdní. S výjimkou El Peten a Totonicapán produkuji všechna území Guatemaly kávu. Pěstování kávy v této zemi zavedli jezuité v roce 1750. V exportu kávy v roce 1980 zaujímala Guatemala třetí místo mezi státy Latinské Ameriky. Kávové plantáže jsou zakládány v nadmořské výšce 300 až 2200 m. Kultura v níže položených plantážích je chráněna před účinky tropického slunce stínícími stromy (banánovníky). Sklizeň .probíhá v nižších polohách od záři do prosince, ve středních od října do ledna a ve vysokých polohách od prosince do května. Pěstuje se kávovník arabský a jeho variety - bourbon, typica a maragogype. Káva se pěstuje moderní agrotechnikou. Pěstování je rozděleno do dvaceti oblastí. Káva z Guatemaly má zrno nazelenalé, stářím bledne a žloutne. Z horských oblastí má ušlechtilé zrno a znamenitou kvalitu v šálku. Je bohatě, jemně aromatická á vyznačuje se jako velmi vzhledné. Některé druhy mají krásný voskový vzhled. Káva produkovaná v nižších polohách je střední velikosti, různého tvaru, neutrální v šálku. Na světovém trhu je káva guatemala vysoce ceněna.


Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.