Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Základy o kávě


Jak zvolit hrubost mletí pro různé způsoby přípravy kávy

Máte doma mlýnek a nejste si vždycky úplně jisti výběrem správné hrubosti mletí? Naučte se už pohledem určit, že je káva namleta na správnou hrubost pro vámi zvolený způsob přípravy kávy. Připravili jsme stručného rádce, který vás naučí, jak na to.


Káva, mrazák a chladnička. Jde to dohromady?

Voňavá a čerstvě pražená. Byla v akci, vzali jste jí hned pět kilogramů. Jenže... jak ji uskladnit, aby její chuť zůstala beze změny co nejdéle? Nechat ji jen tak, dát ji do mrazáku nebo použít ledničku? Co je pro kávu nejlepší?


Sklizeň kávy

Každá kuchařinka i mistr kuchař nejvyšší by Vám řekli jistě, že nejdůležitější na celé práci jejich je sundat jídlo z plotny právě včas. Aby nebylo ani nehotové, ale ani připálené či rozvařené. Včas je jen ta jediná správná doba a ta když nastane je nutno vzít, jak říkávají babičky, příležitost za pačesy. A přesně tak je tomu i u sklizně kávy.


Úvod do pěstování kávy

Zajisté jste častokráte chodili podél zahrad nějakého bohatého pána, na kterých najatý zahradník – a často nebyl jen jeden - byl zabrán zkrášlováním zahrady. Ptali jste se ho na věci obyčené i neobyčjné, jednoduché i složité, ale on stále mlčel nechca vyzradit tajemství žádného. My jsme nakonec takového, skorem zahradníka, našli. Nebude sice vyprávět o zastřihávání růži, ale stal se svolným pro vyprávění krátké o pěstování kávy.


Balení a skladování kávy

Tak jako nejsrdečnější dárek pro osobu nám nejdražší a možná ještě lépe, se musí zabaliti kávová zrna, aby vydržela přepravu dalekou. Aby vydržela nakládání nejhorší a také cestu ve vozících, na lodích a koních, až k nám, k pravidelným a náruživým odběratelům tohoto tmavého moku.


Pražení a mletí kávy

Budeme-li mít k užívání svému ty suroviny nejlepší jaké jsou na trhu našem dostupné či dokonce zaplatíme-li si pro suroviny zvláštního charakteru, exotické, jak říkávají rádi učenci, tak to bude bez nedokonalé přípravy jen známkou bohatství a plýtvání. Proto nutno jest sehnati odborníka, který ví jak zařídit to i ono, který pro nás tovar k užívání připraví a vše správně provede.


Kávová terminologie

Podivil jsem se, jakým to na mne mluví zvláštním jazykem. Byl mi neznámý, ale přesto tak přesně vystihoval věci, o kterých bych chtěl vědět. Znal magickou řeč kávy. Nabídl mi, že mne do toho světa, který prý není tak složitý, jak se zdá, v krátké chvilce zasvětí. A tak se také stalo.


Rychlokurz kávy

Váš nejponíženější služebník. Mohu dále? Rád bych Vám představil práce své, za dlouhých nocí psané, znalostí mnoha knih podložené a dlouhými roky zkoušení potvrzené. Abych Vás neodradil složitostí a délkou díla svého pokusímti se to vzítí krátce.


Co je káva?

Častokráte již se vám přihodila ona příhoda podivná, při které tuhne krev v žilách a mizí úsměv na rtech? Jste nervózní sedíce v šeřící se místnosti, hodiny se jaly odbíjet pátou. Přichází první hosté. Předložíte jim nádherně vonící šálek s černou tekutinou, jak geniální! Pokládají opět stejné otázky - co je to? Káva, odpovíte rychle a jistě. Jenže v duchu se modlíte, aby nepadla další otázka: co je to káva?