Máte rádi frappé? Dáváte si ho v českých kavárnách a restauracích? Možná vás to udiví, ale pravé frappé jste patrně dosud neochutnali. Pokud tedy nejezdíte na dovolenou do Řecka, které je jeho domovem.
Seriál „Jak připravit ...“
• Jak připravit cappuccino a caffè latte v Bialetti Mukka Express
• Jak připravit kávu ve french pressu
• Jak připravit kávu v moka konvičce
• Jak připravit kávu ve vacuum potu
• Jak připravit kávu v Aeropressu
• Jak připravit kávu v dripperu
• Jak připravit dokonalé espresso (1. díl - Co je důležité vědět před přípravou espressa?)
• Jak připravit dokonalé espresso (2. díl)

Stejně jako například bramborové lupínky či nanuky, i frappé „se narodilo“ úplnou náhodou, a to v řecké Soluni na mezinárodním gastronomickém veletrhu v roce 1957. Yannis Dritsas z firmy Nestlé návštěvníkům předváděl, jak z čokolády, mléka a ledu vyrobit za pomoci šejkru letní nápoj pro děti. Když si chtěl o pauze dopřát svoji oblíbenou instantní kávu, zjistil, že nemá horkou vodu,na zalití. Nasypal tedy kávu do šejkru, přidal vodu studenou, zkusmo i pár kostek ledu a několikrát nádobku intenzivně protřepal...
Během let se novinka stala řeckou „národní kávou“, dnes je populární též na Kypru, Albánii, Makedonii, ale také v Polsku, Rumunsku, na Ukrajině či ve vzdáleném Thajsku. A co kraj, to jiná variace původního frappé. V Bulharsku například místní připravují ledový nápoj z kávy, kde je namísto vody použita Coca-Cola.
Vyrobte si osvěžující letní kávu doma
Za ledovou kávou nemusíte jezdit do světa, frappé si snadno vyrobíte doma. Stačí instantní káva nebo espresso, voda, led, mléko a cukr dle chuti. Ingredience protřepejte v šejkru, pro výraznější a krémovější pěnu použijte mixér, ať již klasický či ponorný. Existují také specializované přístroje na výrobu frappé.
Příprava pravého řeckého frappé:
- Rozmixujte nebo v šejkru protřepejte instantní kávu se studenou vodu. Sladíte nebo máte chuť na frappé s mlékem? Ingredience přidejte hned na začátku.
- Nalijte hotové frappé do vysoké sklenice, přidejte brčko a užijte si výbornou chuť pravého řeckého frappé.
Příprava Caffé frappé z espressa:
- Připravte espresso ze své oblíbené kávy, přidejte 150 ml mléka, několik kostek ledu a cukr dle chuti.
- Ingredience protřepejte v šejkru nebo rozmixujte. Servírujte opět ve vysokých sklenicích a brčkem.
- Pro výraznější chuť kávy můžete mléko nahradit ledovou drtí.
Toužíte po ještě větší dávce ledového osvěžení? Na dno sklenice dejte jeden či dva kopečky své oblíbené zmrzliny, sklenici před podáváním ozdobte šlehačkou. Nejlépe domácí. A pak už jen opět - dobrou chuť!