Jak připravit kávu ve vacuum potu

Čerstvě mletá káva a aparatura, která nikoli vzdáleně připomíná alchymistickou dílnu či moderní laboratoř. Když zapálíte kahan, budete ohromeně sledovat, jak se „křivule“ plní výbornou kávou. Vacuum pot.


Seriál „Jak připravit ...“
Jak připravit cappuccino a caffè latte v Bialetti Mukka Express
Jak připravit kávu ve french pressu
Jak připravit kávu v moka konvičce
Jak připravit kávu v Aeropressu
Jak připravit kávu v dripperu
Jak připravit frappé

Jak připravit dokonalé espresso (1. díl - Co je důležité vědět před přípravou espressa?)
Jak připravit dokonalé espresso (2. díl)


Vacuum pot

Ve střední Evropě pozapomenutý, v Americe či Japonsku nesmí chybět v domácnosti žádného kávomila. Ale ledy tají a vacuum poty míří stále častěji i do českých kaváren a domácností.Vracejí se vlastně zpět, ještě před druhou světovou válkou byly u českých milců kávy vcelku oblíbené. Pořídili jste si vacuum pot nebo jste jej dostali jako dárek? Pojďme se jej společně v několika krocích naučit používat.

1) Vše začíná u kávy

Ostatně jako vždy. Doporučujeme některou z našich čerstvě pražených káv, na 1 litr nápoje přibližně 60-75 gramů čerstvě mleté kávy. Hrubost mletí? Záleží na chuti. Experimentujte. Pokud se vám zdá káva příliš hořká, příště zvolte hrubší mletí nebo použijte více vody. A naopak. Obecně přitom radíme – kávu namelte jemněji než do french pressu.

2) Nalijte vodu a zapalte oheň

Máte namleto? Výborně. V konvičce ohřejte vodu na stupeň varu a nalijte ji do spodní baňky vacuum potu, trochu vody si nechte na propláchnutí filtru. Pak pod baňkou zapalte oheň.

3) Nasaďte horní díl s filtrem a nechte vodu vytlačit nahoru

Propláchněte filtr horkou vodou, umístěte jej do horního dílu vacuum potu, ten nasaďte na spodní díl a sledujte, jak oheň postupně vytlačí vodu z dolní baňky nahoru. Před nasazením horního dílu do něj můžete rovnou nasypat kávu, nebo ji přidat až v následujícím kroku - oba způsoby jsou správné.

4) Nasypejte kávu

Je všechna voda nahoře? Nasypejte kávu a směs po celou dobu přípravy míchejte. Po přibližně jedné minutě pak zhasněte oheň a nechte vodu, aby se přes filtr opět vrátila do dolní baňky. Sami nic dělat nemusíte, o vše se postará podtlak.

5) Vychutnejte si výbornou kávu

To je vše. Příprava kávy ve vacuum potu se může na první pohled zdát složitá. Není. Vacuum pot využijete jak ve chvílích, kdy chcete překvapit přátele něčím neobvyklým, tak při každodenní přípravě kávy. Nic těžkého to není.

Dvě rady na závěr

Experimentujte a buďte trpěliví. Chvíli bude trvat, než se naučíte rozpoznat okamžik, kdy je v dolní baňce dostatečný podtlak, bez kterého kávu z horního dílu dolů nedostanete.

Možná budete také nějaký čas zápasit s výslednou chutí a sílou kávy. Experimentujte s množstvím vody a hrubostí mletí až najdete optimum. Přejeme dobrou chuť!

Náš tip: Pořiďte si vacuum pot z naší nabídky.

Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.