Láme rekordy, vyhrává ceny. A hlavně vás nenechá čekat. Cold brew namísto několika hodin připraví za 4 minuty, klasickou horkou kávu za 30 sekund. Jediné stisknutí a můžete pít. VacOne™ se tak právem může nazývat geniálním.
Dripper patří mezi nejjednodušší a přitom nejlahodnější způsoby přípravy kávy a zároveň se stal základem pro dnes tak populární překapávače. Jak tento elegantně jednoduchý nástroj vzniknul a jak se vyvinul do dnešní podoby?
Dnes je těžké si představit dobu, kdy neexistoval téměř žádný z přístrojů, které dnes nazýváme kávovary. Nejen domácí espressovače, ale dokonce i překapávače nebo moka konvičky byly hudbou vzdálené budoucnosti. Dnes stačí stisknutí tlačítka a všechno zařídí spleť elektrických obvodů. Tehdy byly potřeba komplikované mechanické aparáty, které jako by vypadly ze světa verneovek.
Pro většinu běžných konzumentů je káva především palivem pro každodenní shon. Doběhnout ke kávovaru v kanceláři, nervózně zmáčknout tlačítko a za podupávání nohou netrpělivě čekat, než se kýžená dávka kofeinu rozředěného ve vodě objeví v hrnku. V poklusu vypít. A celý proces opakovat tak dlouho, než váš výraz začne připomínat sovu u policejního výslechu.
Po seriálu „Jak připravit kávu“ k vám přicházíme se seriálem dalším. Tentokrát se společně vydáme proti proudu času do historie oblíbených kávovarů. Napoprvé se vydáme do italského Milána a francouzské Provence. Za french pressy.
Připravit opravdu výborné espresso? To je hodně teorie a ještě více praxe. Připravili jsme pro vás dvoudílný seriál, ve kterém společně „proklepneme“ přípravu espressa od A do Z.
French press, moka konvička, aeropress, džezva – různé způsoby, které mají jedno společné: mletou kávu extrahujete vroucí vodou. Zkuste to pro jednou jinak – kávovar Hario Mizudashi, novinka, kterou jsme tento týden zařadili do prodeje, připraví skvělou kávu z vody studené.
Možností je spousta. Možná najdete v místě dovolené kavárnu, kde připravují dokonalé espresso. Možná budete mít automatický kávovar na hotelovém pokoji. Co když jste ale příznivci alternativních způsobů přípravy kávy a oblíbili jste si kvalitní jednopůvodové arabiky?
Jak se zatváříte, když si v restauraci objednáte svíčkovou a dostanete kotletu? Asi ne právě nadšeně. Že si hovězí s vepřovým číšník nesplete? A proč si plete caffè latte a latte macchiato? A proč vám namísto ristretta přinesl espresso a říká mu piccolo?
Minimálně jednou ročně řešíme my všichni, kdo máme rádi kvalitní filtrovanou kávu, stejný problém – jak si ji dopřát na rodinné dovolené? A protože čas letních dovolených se pomalu blíží, jedno z možných řešení vám představíme.
Je mnoho důvodů, proč vyměnit turka a instantní kávu za kávu filtrovanou, a několik způsobů, jak ji připravit dokonale. Jedním z nich je dripper, trychtýř, který posadíte na šálek, vložíte filtr, nasypete kávu, zalijete ji vodou, promícháte a... za pět minut si vychutnáváte kávu, která chutná úplně jinak. Líp.
Léto je ještě daleko, ale pokud je pro vás jedním ze symbolů horkých prázdninových dnů sklenice osvěžující ledové kávy, není důvod, proč se na něj nepřipravit už nyní. Ale pozor, o frappé se dneska bavit nebudeme.
Čistý šálek bez stop hořkosti, výrazná chuť doma i na cestách. AeroPress, mezi přístroji na přípravu filtrované kávy jeden ze „služebně nejmladších“, si po celém světě oblíbily miliony kávomilců. O slovo se stále hlasitěji hlásí i v Česku. Není divu. Kávu připraví stejně rychle jako french press a stejně jednoduše jako dripper.
Praktické, funkční, výkonné, zároveň přitažlivé pro oko. Vyrobené s japonskou důsledností a z kvalitních materiálů. Výrobky Hario lze ve stručnosti představit právě tak.
Kvalitní kávu připravíte mnoha způsoby. French press patří mezi ty rychlé, pohodlné a levné. Nepotřebujete automatický kávovar za 30 tisíc, kde z dvaceti funkcí využijete tři, vystačíte s malou kádinkou a pístem, na jehož konci je jemné sítko, za několik stokorun.
Rádi cappuccino nebo caffè latte? A chcete si je připravovat doma rychle a s minimem práce? Bez našlehávání mléka? Bez zklamání, že crema spadla, ještě než jste dopili? Moka konvička – kapučinátor – Bialetti Mukka Express je pro vás jako dělaná – stačí nalít vodu a mléko, nasypat kávu a postavit konvičku na vařič. Za několik minut naléváte do šálků výtečné cappuccino či caffè latte.
Je moka konvička to samé co perkolátor? A kafetiéra? A skutečně neexistuje piccolo? Rozhodli jsme se, že mnohé, ve světě kávy zažité omyly a mýty, uvedeme postupně na pravou míru. První díl nového seriálu věnujeme moka konvičce. Nebo je to perkolátor?
Čerstvě mletá káva a aparatura, která nikoli vzdáleně připomíná alchymistickou dílnu či moderní laboratoř. Když zapálíte kahan, budete ohromeně sledovat, jak se „křivule“ plní výbornou kávou. Vacuum pot.
Filtrovaná káva nebo espresso? Pokud si chcete oblíbený nápoj vychutnat ve všech odstínech chuti, zvolte filtrovanou. Na rozdíl od přípravy espressa neprobíhá její příprava pod tlakem a káva si zachovává mnohem širší škálu chuťových nuancí.
Roman Vaněk. Výborný kuchař a zakladatel Pražského kulinářského institutu, ve kterém působí například se Zdeňkem Pohlreichem. A také nesmlouvavý kritik nešvarů v českém potravinářství.
Máte rádi frappé? Dáváte si ho v českých kavárnách a restauracích? Možná vás to udiví, ale pravé frappé jste patrně dosud neochutnali. Pokud tedy nejezdíte na dovolenou do Řecka, které je jeho domovem.
V Itálii, zemi, kde si umějí kávu vychutnat, je doma v 90 % domácností. V Česku začínají být „trendy“ teprve v posledních několika letech. Řeč je o moka konvicích, ve kterých si i doma uvaříte výbornou kávu bez drahého kávovaru.
Příprava kávy ve french pressu je velmi jednoduchá, navíc u každého kvalitního french pressu naleznete návod k použití. Přesto si pojďme trochu podrobněji popsat, jak kávu ve french pressu připravit co nejlépe a správně, aby byl výsledný nápoj lahodný.
Jak připravit kávu ve french pressu, v moka konvičce, za pomoci dripperu. Jak připravit doma dokonalé espresso a cappuccino. Seriál, který jsme věnovali způsobům přípravy kávy, prozradil už mnohé. Dnes přichází řada na to, co mají všechny způsoby přípravy společné – na kávové zrno a vodu.
Espressem rozumíme tmavě upraženou kávu se silnou chutí a výrazným aroma. Je dnes kávou, která se stala jednou z nejvyhledávanějších káv na trhu. Pije se silná a černá, správně připravený nápoj má velmi jemnou vůni a velice jemně natrpklou příchuť. Pro přípravu jsou vhodné druhy káv se zvýrazněnou kyselostí a plnou chutí, převážně tedy z druhu arabiky.
Cappuccino je slovo italského původu, které vzniklo porovnáním nápoje s tvarově podobnými kapucemi, kteří nosili příslušníci římskokatolického řádu kapucínů. Právě tato kápě byla spojena s tvarem pěny, která se vytváří na hladině „kapučína“.