Zkuste si uspořádat hodnocení kávy doma. Stačí si zakoupit tři nebo čtyři různé druhy kávy a připravit pro rodinné příslušníky zajímavou ochutnávku.
Při hodnocení pražené kávy se zaměřujeme na posouzení celkové sladěnosti, jemnosti, aromatičnosti a lahodnosti vůně a chuti.
Aby porovnání káv bylo objektivní, použijte stejné porcelánové hrnečky, dávkujte stejné množství kávy i horké vody, a po zalití kávy přikryjte vhodnou pokličkou nebo třeba podšálkem na dobu 6ti minut. To je doba potřebná k dostatečnému vyluhování rozpustných látek z kávy do nálevu a také se sníží teplota, takže se při ochutnání nespálíme. Nejprve nazvedněte pokličku, přičichněte a znovu přikryjte. Pak lžící obsah hrnečku zamíchejte a znovu přikryjte. Teď znovu k nálevu přičichněte a porovnejte s předchozím vjemem, který jste si zapamatovali. Pak teprve naberte kávu na lžíci a ochutnejte. Během hodnocení si nezapomeňte dělat poznámky. Zjistíte, že i z jednoho nebo dvou doušků lze jakost kávy ohodnotit a bezprostředním porovnáním různých káv zaznamenáte i ty nejjemnější rozdíly v chuti i vůni kávy.
Obecná kritéria pro hodnocení kávy:
Typ (arabica, robusta atd.)
· Chuť (měkká až ostrá)
· Vzhled a barva (pražených a mletých zrn)
· Kyselost (chudá, jemná, příliš na povrchu)
· Věk (staré zrno, čerstvé zrno)
· Vady (kyselá, nedozrálá, zatuchlá)
· Postřehnutelné nuance (vyprahlá, vodnatá, stará)
· Celkové hodnocení (neutrální, kořenitá, tvrdá)
· Aroma (vůně nezřetelná až silná)
· Chuťová plnost (hranatá až pronikavá)
Kávu na hodnocení můžete zakoupit zde: Obchod s kávou
Úplně jednoduše Vám hodnocení kávy předvedou na tomto videu:
{youtube}xzzZ85_HRSA{/youtube}
Spřízněné články: