Káva a zdraví


Kofein a jeho účinky na lidský organismus

„Kofein patří mezi skupiny látek, kterým říkáme léky podporující bdělost,“ jak praví definice. Názory vědců na účinky kofeinu jsou rozdílné a dělí se zhruba na dva tábory. Jeden považuje kofein za drogu, na kterou lze lehce získat návyk a poukazuje také na jistá rizika spojená s jeho používáním.


Chemie v káve

Účinky kávy, pro které jsme si ji oblíbili, způsobují tři alkaloidy (z hlediska chemie se jedná o deriváty xantinu), z nichž nejznámější je určitě kofein. Ostatní dva mají mnohem menší zastoupení, ovšem alkaloid jménem teofylin má podobné účinky a v některých případech i výraznější. Třetím je teobromin, nejvíce je obsažen v kakau a na naši psychiku přímo vliv nemá. Je ovšem výrazným diuretikem. Všechny purinové alkaloidy mají mírně nahořklou chuť a tím přispívají k celkové chuti kávy.


Kofein jinde, než v kávě

Kofein neobsahuje pouze káva a čaj, ale je obsažen i v dalších produktech. Začněme u rostliny, jejíž finální výrobek je oblíbený především u dětí. Jedná se o kakao a z něj vyrobenou čokoládu. Obsah kofeinu v čokoládě je poměrně malý, ale zase je nutno říci, že hořká čokoláda ho obsahuje více nežli mléčná.