Články o kávě, recepty, recenze


Jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou?

Každý den se na světě vypije podle odhadů na 2 miliardy šálků kávy. Možná je mezi nimi i vaše dnešní ranní espresso nebo filtr, který vám zpříjemnil pracovní odpoledne. Tradičně podávaná káva vypadá trochu jinak v Česku, Brazílii či v Austrálii. S největší pravděpodobností ale bude káva kdekoliv na světě připravená z arabiky nebo robusty, případně z jejich směsi. Co mají tyto dva druhy kávy společné a v čem se liší?


Kávová předsevzetí pro rok 2021

Co patří mezi nejčastější novoroční předsevzetí? Dostat se do formy, netrávit tolik času u obrazovky nebo si například lépe zorganizovat čas a domácnost. Většina z nich se ale vytratí z našeho programu jako pára nad konvičkou a zůstane jen hořká pachuť. A proto jsme se letos rozhodli dát si o něco realističtější předsevzetí. Všechna se točí kolem kávy, takže si je pěkně vychutnáte.


VacOne™ – když je chuť, ale není čas

Láme rekordy, vyhrává ceny. A hlavně vás nenechá čekat. Cold brew namísto několika hodin připraví za 4 minuty, klasickou horkou kávu za 30 sekund. Jediné stisknutí a můžete pít. VacOne™ se tak právem může nazývat geniálním.


Jak se vyrábí tradiční české mlýnky LODOS

Správný obchodník by měl vědět, co prodává. Proto jsme se již poněkolikáté vypravili do Lomnice nad Popelkou, kde v manufaktuře LODOS vyrábějí oblíbené mlýnky na kávu i další kvalitní domácí potřeby. Nejspíše i vy máte doma něco z produkce LOmnických DOmácích Strojků.


Historie dripperu: Krása jednoduchosti

Dripper patří mezi nejjednodušší a přitom nejlahodnější způsoby přípravy kávy a zároveň se stal základem pro dnes tak populární překapávače. Jak tento elegantně jednoduchý nástroj vzniknul a jak se vyvinul do dnešní podoby?


Kopi Luwak - káva, na níž si už před vámi pochutnaly cibetky

Vypravte se s námi do světa káv, které si jen málokdo může dopřát každý den. Ať už jde o tajemnou cibetkovou kávu nebo skvostnou Jamaica Blue Mountain, seznámíte se s těmi nejvýjimečnějšími kávami světa. Pojďme se vydat na první zastávku na naší cestě!


Historie vacuum potu: Zapomenutá a znovu objevená alchymie

Dnes je těžké si představit dobu, kdy neexistoval téměř žádný z přístrojů, které dnes nazýváme kávovary. Nejen domácí espressovače, ale dokonce i překapávače nebo moka konvičky byly hudbou vzdálené budoucnosti. Dnes stačí stisknutí tlačítka a všechno zařídí spleť elektrických obvodů. Tehdy byly potřeba komplikované mechanické aparáty, které jako by vypadly ze světa verneovek.


S espressovačem ROK na ruční pohon se z přípravy kávy stane rituál

Pro většinu běžných konzumentů je káva především palivem pro každodenní shon. Doběhnout ke kávovaru v kanceláři, nervózně zmáčknout tlačítko a za podupávání nohou netrpělivě čekat, než se kýžená dávka kofeinu rozředěného ve vodě objeví v hrnku. V poklusu vypít. A celý proces opakovat tak dlouho, než váš výraz začne připomínat sovu u policejního výslechu.


Historie moka konvičky

Kdo a kdy zkonstruoval první moka konvičky? A proč byly na samém začátku vyráběny výhradně z hliníku, a nikoli třeba z nerezové oceli?