Články o kávě, recepty, recenze


Jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou?

Každý den se na světě vypije podle odhadů na 2 miliardy šálků kávy. Možná je mezi nimi i vaše dnešní ranní espresso nebo filtr, který vám zpříjemnil pracovní odpoledne. Tradičně podávaná káva vypadá trochu jinak v Česku, Brazílii či v Austrálii. S největší pravděpodobností ale bude káva kdekoliv na světě připravená z arabiky nebo robusty, případně z jejich směsi. Co mají tyto dva druhy kávy společné a v čem se liší?


Kávová předsevzetí pro rok 2021

Co patří mezi nejčastější novoroční předsevzetí? Dostat se do formy, netrávit tolik času u obrazovky nebo si například lépe zorganizovat čas a domácnost. Většina z nich se ale vytratí z našeho programu jako pára nad konvičkou a zůstane jen hořká pachuť. A proto jsme se letos rozhodli dát si o něco realističtější předsevzetí. Všechna se točí kolem kávy, takže si je pěkně vychutnáte.


FrankOne: Geniální kávovar připraví cold brew za 4 minuty

Před Vánoci přichází na český trh malý kávovar, který slibuje velké věci. Jedním z hlavních lákadel je razantní zrychlení přípravy cold brew. Jeho příprava běžně zabere až 24 hodin. FrankOne to díky podtlaku zvládne za 4 minuty. Klasickou kávu připraví za 30 sekund.


Jak se vyrábí tradiční české mlýnky LODOS

Správný obchodník by měl vědět, co prodává. Proto jsme se již poněkolikáté vypravili do Lomnice nad Popelkou, kde v manufaktuře LODOS vyrábějí oblíbené mlýnky na kávu i další kvalitní domácí potřeby. Nejspíše i vy máte doma něco z produkce LOmnických DOmácích Strojků.


Historie dripperu: Krása jednoduchosti

Dripper patří mezi nejjednodušší a přitom nejlahodnější způsoby přípravy kávy a zároveň se stal základem pro dnes tak populární překapávače. Jak tento elegantně jednoduchý nástroj vzniknul a jak se vyvinul do dnešní podoby?


Kopi Luwak - káva, na níž si už před vámi pochutnaly cibetky

Vypravte se s námi do světa káv, které si jen málokdo může dopřát každý den. Ať už jde o tajemnou cibetkovou kávu nebo skvostnou Jamaica Blue Mountain, seznámíte se s těmi nejvýjimečnějšími kávami světa. Pojďme se vydat na první zastávku na naší cestě!


Historie vacuum potu: Zapomenutá a znovu objevená alchymie

Dnes je těžké si představit dobu, kdy neexistoval téměř žádný z přístrojů, které dnes nazýváme kávovary. Nejen domácí espressovače, ale dokonce i překapávače nebo moka konvičky byly hudbou vzdálené budoucnosti. Dnes stačí stisknutí tlačítka a všechno zařídí spleť elektrických obvodů. Tehdy byly potřeba komplikované mechanické aparáty, které jako by vypadly ze světa verneovek.


S espressovačem ROK na ruční pohon se z přípravy kávy stane rituál

Pro většinu běžných konzumentů je káva především palivem pro každodenní shon. Doběhnout ke kávovaru v kanceláři, nervózně zmáčknout tlačítko a za podupávání nohou netrpělivě čekat, než se kýžená dávka kofeinu rozředěného ve vodě objeví v hrnku. V poklusu vypít. A celý proces opakovat tak dlouho, než váš výraz začne připomínat sovu u policejního výslechu.


Historie moka konvičky

Kdo a kdy zkonstruoval první moka konvičky? A proč byly na samém začátku vyráběny výhradně z hliníku, a nikoli třeba z nerezové oceli?