Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Způsoby přípravy kávy


Historie dripperu: Krása jednoduchosti

Dripper patří mezi nejjednodušší a přitom nejlahodnější způsoby přípravy kávy a zároveň se stal základem pro dnes tak populární překapávače. Jak tento elegantně jednoduchý nástroj vzniknul a jak se vyvinul do dnešní podoby?


Historie vacuum potu: Zapomenutá a znovu objevená alchymie

Dnes je těžké si představit dobu, kdy neexistoval téměř žádný z přístrojů, které dnes nazýváme kávovary. Nejen domácí espressovače, ale dokonce i překapávače nebo moka konvičky byly hudbou vzdálené budoucnosti. Dnes stačí stisknutí tlačítka a všechno zařídí spleť elektrických obvodů. Tehdy byly potřeba komplikované mechanické aparáty, které jako by vypadly ze světa verneovek.


S espressovačem ROK na ruční pohon se z přípravy kávy stane rituál

Pro většinu běžných konzumentů je káva především palivem pro každodenní shon. Doběhnout ke kávovaru v kanceláři, nervózně zmáčknout tlačítko a za podupávání nohou netrpělivě čekat, než se kýžená dávka kofeinu rozředěného ve vodě objeví v hrnku. V poklusu vypít. A celý proces opakovat tak dlouho, než váš výraz začne připomínat sovu u policejního výslechu.



Jak připravit dokonalé espresso

V prvním dílu našeho miniseriálu o přípravě espressa jsme probrali hlavně teorii. Tentokrát se budeme krok za krokem věnovat praxi.



Novinka: Hario Mizudashi připraví fantastickou kávu ze studené vody

French press, moka konvička, aeropress, džezva – různé způsoby, které mají jedno společné: mletou kávu extrahujete vroucí vodou. Zkuste to pro jednou jinak – kávovar Hario Mizudashi, novinka, kterou jsme tento týden zařadili do prodeje, připraví skvělou kávu z vody studené.


Jak na přípravu kávy na dovolené?

Možností je spousta. Možná najdete v místě dovolené kavárnu, kde připravují dokonalé espresso. Možná budete mít automatický kávovar na hotelovém pokoji. Co když jste ale příznivci alternativních způsobů přípravy kávy a oblíbili jste si kvalitní jednopůvodové arabiky?


Espresso, latte nebo piccolo. Umíte si objednat kávu?

Jak se zatváříte, když si v restauraci objednáte svíčkovou a dostanete kotletu? Asi ne právě nadšeně. Že si hovězí s vepřovým číšník nesplete? A proč si plete caffè latte a latte macchiato? A proč vám namísto ristretta přinesl espresso a říká mu piccolo?





Startovací sada Hario V60 = stroj na filtrovanou kávu do 500 Kč.

Je mnoho důvodů, proč vyměnit turka a instantní kávu za kávu filtrovanou, a několik způsobů, jak ji připravit dokonale. Jedním z nich je dripper, trychtýř, který posadíte na šálek, vložíte filtr, nasypete kávu, zalijete ji vodou, promícháte a... za pět minut si vychutnáváte kávu, která chutná úplně jinak. Líp.



Jak připravit kávu v Aeropressu

Čistý šálek bez stop hořkosti, výrazná chuť doma i na cestách. Aeropress, mezi přístroji na přípravu filtrované kávy jeden ze „služebně nejmladších“, si po celém světě oblíbily miliony kávomilců. O slovo se stále hlasitěji hlásí i v Česku. Není divu. Kávu připraví stejně rychle jako french press a stejně jednoduše jako dripper.


Hario. Od žáruvzdorných kádinek ke kávě

Praktické, funkční, výkonné, zároveň přitažlivé pro oko. Vyrobené s japonskou důsledností a z kvalitních materiálů. Výrobky Hario lze ve stručnosti představit právě tak.


Jak vybrat french press?

Kvalitní kávu připravíte mnoha způsoby. French press patří mezi ty rychlé, pohodlné a levné. Nepotřebujete automatický kávovar za 30 tisíc, kde z dvaceti funkcí využijete tři, vystačíte s malou kádinkou a pístem, na jehož konci je jemné sítko, za několik stokorun.


Jak připravit cappuccino a caffè latte v Bialetti Mukka Express

Rádi cappuccino nebo caffè latte? A chcete si je připravovat doma rychle a s minimem práce? Bez našlehávání mléka? Bez zklamání, že crema spadla, ještě než jste dopili? Moka konvička – kapučinátor – Bialetti Mukka Express je pro vás jako dělaná – stačí nalít vodu a mléko, nasypat kávu a postavit konvičku na vařič. Za několik minut naléváte do šálků výtečné cappuccino či caffè latte.


Moka konvička vs. perkolátor. Co je co?

Je moka konvička to samé co perkolátor? A kafetiéra? A skutečně neexistuje piccolo? Rozhodli jsme se, že mnohé, ve světě kávy zažité omyly a mýty, uvedeme postupně na pravou míru. První díl nového seriálu věnujeme moka konvičce. Nebo je to perkolátor?


Jak připravit kávu ve vacuum potu

Čerstvě mletá káva a aparatura, která nikoli vzdáleně připomíná alchymistickou dílnu či moderní laboratoř. Když zapálíte kahan, budete ohromeně sledovat, jak se „křivule“ plní výbornou kávou. Vacuum pot.


7 tipů, jak z french pressu dostat maximum

French press patří k nejpoužívanějším způsobům přípravy filtrované kávy. Kávové zrno uvolní to nejlepší ze svého nitra bez použití tlaku, zároveň zůstanou zachovány i ty nejjemnější chuťové nuance, které v espressu nenajdete. Sedm tipů a triků poradí, jak z french pressu dostat maximum.


Jak připravit kávu v dripperu

Filtrovaná káva nebo espresso? Pokud si chcete oblíbený nápoj vychutnat ve všech odstínech chuti, zvolte filtrovanou. Na rozdíl od přípravy espressa neprobíhá její příprava pod tlakem a káva si zachovává mnohem širší škálu chuťových nuancí.



Jak připravit frappé

Máte rádi frappé? Dáváte si ho v českých kavárnách a restauracích? Možná vás to udiví, ale pravé frappé jste patrně dosud neochutnali. Pokud tedy nejezdíte na dovolenou do Řecka, které je jeho domovem.


Jak připravit kávu v moka konvičce

V Itálii, zemi, kde si umějí kávu vychutnat, je doma v 90 % domácností. V Česku začínají být „trendy“ teprve v posledních několika letech. Řeč je o moka konvicích, ve kterých si i doma uvaříte výbornou kávu bez drahého kávovaru.


Jak připravit kávu ve french pressu

Příprava kávy ve french pressu je velmi jednoduchá, navíc u každého kvalitního french pressu naleznete návod k použití. Přesto si pojďme trochu podrobněji popsat, jak kávu ve french pressu připravit co nejlépe a správně, aby byl výsledný nápoj lahodný.


Revoluce v přípravě kávy I.

Je známa řada způsobů přípravy kávy. Významnou vlastností kávy je to, že ji lze připravit na mnoho způsobů a o žádném z nich se nedá říci, že je ten pravý, dokonalý. Každý z nich má své výhody i nedostatky. Rádi bychom Vám představili způsob přípravy kávy, který vyniká nad ostatními tím, že připravuje nejchutnější kávu, kterou jsme kdy pili.


Jak správně připravit espresso či cappuccino

Espresso a z něj odvozené cappuccino, to jsou dva nejklasičtější italské způsoby přípravy kávy. Právě dokonalé espresso či cappuccino je „svatým grálem“ mnoha kávových fajnšmekrů po celém světě. Nutí je k pořizování drahých a komplikovaných strojů a u mnoha milovníků kávy hraničí až s obsesí. Nejdůležitější pro přípravu opravdu vynikajícího espressa či cappuccina je ale správný postup. Vše podstatné o tomto tématu najdete v sérii článků na našich stránkách.


Jak správně připravit kávu

Jak připravit kávu ve french pressu, v moka konvičce, za pomoci dripperu. Jak připravit doma dokonalé espresso a cappuccino. Seriál, který jsme věnovali způsobům přípravy kávy, prozradil už mnohé. Dnes přichází řada na to, co mají všechny způsoby přípravy společné – na kávové zrno a vodu.


Kávovary

Moderních způsobů, jak připravit dobrou kávu je bez pochyby několik desítek, stejně jako dostupných druhů káv. Každý druh přípravy kávy poskytuje jiný výsledek a chuť, představme si proto několik základních typů kávovarů.


Espresso

Espressem rozumíme tmavě upraženou kávu se silnou chutí a výrazným aroma. Je dnes kávou, která se stala jednou z nejvyhledávanějších káv na trhu. Pije se silná a černá, správně připravený nápoj má velmi jemnou vůni a velice jemně natrpklou příchuť. Pro přípravu jsou vhodné druhy káv se zvýrazněnou kyselostí a plnou chutí, převážně tedy z druhu arabiky.


Cappuccino

Cappuccino je slovo italského původu, které vzniklo porovnáním nápoje s tvarově podobnými kapucemi, kteří nosili příslušníci římskokatolického řádu kapucínů. Právě tato kápě byla spojena s tvarem pěny, která se vytváří na hladině „kapučína“.