Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Zdravotní účinky kávy a její dopad na lidský organismus

Nejprve vezmi ingredience pevné a rozemel je jednotlivě na jemný prášek, vodou zalij. Pak přidej vodu svěcenou a tři kapky do nápoje upusť pro účinek co nejvyšší...

Názory na účinky kávy se na lidský organizmus se již po staletí různí jak u veřejnosti, tak i u odborníků. Neustále se opakují otázky, zda káva prospívá anebo škodí. Vědci ze špičkových výzkumných pracovišť na celém světě se touto otázkou zabývají v mnoha studiích, které jsou pak předkládány konzumentům kávy. Doporučení bývají jak kladná tak záporná a člověk se většinou přikloní k tvrzení, které více podporuje.

Je mnoho aspektů, které mohou ovlivňovat ve výsledku působení kávy. Rozdílné jsou účinky u mladých lidí a starších osob; také je podstatné pohlaví člověka i jeho tělesná hmotnost. A také záleží i na vybrané odrůdě a typu kávy, kterou k přípravě zvolíme. Protože kávy s vyšším obsahem kofeinu bývají převážně horší kvality a pití kávy můře u citlivých osob způsobit tzv. kofeinový šok (projeví se bolestí hlavy, bušením srdce a třesem rukou). Cestou jak předejít nežádoucím účinkům je vhodné zvolení jemné odrůdy kávy arabica, která naše smysly pouze lehce povzbudí, dodá tělu energii a tím je její vliv na náš organismus příznivý.

Ač je pití kávy velmi rozšířeným zvykem, tak vlastně ani pořádně nepřemýšlíme o tom, jaké účinky káva vlastně má. Posuzujeme ji zcela individuálně – mnozí očekávají od kávy povzbuzení a tak ji pro to vyhledávají a jiným chutná, ale přesně tyto účinky by mohly působit negativně; je také velmi ovlivněn způsobem přípravy. Přesto platí, že lidem s vysokým krevním tlakem nebo s poruchami zažívání by mohla způsobit vážné problémy. Také lidem s gastritidou by mohla uškodit a o proto, že aktivuje žaludeční šťávy.

U pravidelných konzumentů nesmíme podcenit ani možnou závislost na tomto nápoji – je nám nabízen denně na pracovištích i návštěvách. Kávu tedy pijeme při nejrůznějších příležitostech a každý sám pociťuje na svém organismu její účinky. Účinek kávy u zvolených druhů není stejný, a proto záleží na tom, jakou kávu vybereme. Kvalitní a jemné kávy nezatěžují organismus, zatímco silné kávy typu robusta pro něj mohou být značně zátěžové. Mylná je také přestává, že mléko v kávě tlumí následky kofeinu, neboť je tomu právě naopak.

Pro lidský organismus je tedy mnohem lepší pít kvalitní kávy s nižším obsahem kofeinu bez mléka. Kvalitní druhy jsou sice dražší, ale v tomto případě by mělo být hledisko zdraví mnohem přednější.

Je proto dobré umět si pro sebe správně zvolit ideální kávu a není problémem ji vybrat, pokud má člověk dostatek informací. Teprve potom můžeme objevit tu pravou kávu, která nám bude nejen báječně chutnat, ale může nám pomoci překonat i některé zdravotní potíže.

V následujících článcích se vás pokusíme seznámit s fakty o kofeinu, procesech probíhajících v těle a také s důvody proč je káva jako nápoj doporučována a proč ne. Nebudeme se vás snažit přesvědčit o tom, jak je káva úžasným nápojem, ale poskytnout Vám informace objasňující veškeré účinky na lidský organismus, pro to, abyste se mohli svobodně rozhodnut zda kávu pít či nepít.


Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.