Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Revoluce v přípravě kávy I.

Je známa řada způsobů přípravy kávy. Významnou vlastností kávy je to, že ji lze připravit na mnoho způsobů a o žádném z nich se nedá říci, že je ten pravý, dokonalý. Každý z nich má své výhody i nedostatky. Rádi bychom Vám představili způsob přípravy kávy, který vyniká nad ostatními tím, že připravuje nejchutnější kávu, kterou jsme kdy pili.


Jedním ze způsobu přípravy je kávy je příprava italského espressa . Italské espresso neznamená to, že je použitá káva pochází z Itálie (tzv. italská káva) ani to, že je káva připravována na italském espresso stroji. Název pochází z místa vynálezu tohoto způsobu přípravy kávy.

K přípravě espressa se doporučuje použít kávu s nižším obsahem kyselin. Pokud je tímto způsobem správně připravena, tak výsledný nápoj je lehce nahořklé chuti s dlouhým dozvukem tzv. aftertaste. Samotný způsob přípravy italského espressa probíhá tak, že se pod tlakem cca 9 barů protlačuje přesně stanovené množství vody (30ml) ohřáté na cca 90 stupňů Celsia, přes umletou kávu (7g) s přesným nastavením hrubosti mletí, tak aby se káva připravovala od počátku extrakce do šálku cca 20-25 vteřin. Časy, tlaky, stupně jsou orientační, protože každý uvádí něco jiného a pro typ kávy jsou vhodné jiné hodnoty.

Proces při tomto způsobu přípravy kávy v presovaní hlavě espresso stroje je ovlivňován mnoha faktory. Např. tlak vody, kvalita vody, teplota vody, množství použité kávy, doba po kterou je káva v kávovaru před samotnou přípravou, doba po kterou se káva připravuje, hrubost mletí kávy, síla se kterou je káva do páky espresso stroje pěchována, druh kávy a další. Cílem přípravy kávy na espresso je připravit chutný nápoj, který bude obsahovat pokud možno co nejvíce (nebo nejlépe) vyextrahovaných látky z kávy. Nejbohatším nositelem těchto látek v tomto způsobu přípravy je tzv. crema – čepička na kávě. Pokud káva tuto čepičku nemá, tak se jedná o špatně připravené espresso. Crema obsahuje nejvíce aromatických, těkavých látek, které vytvářejí chuť a vůni kávy. Káva často při tomto způsobu přípravy hořkne a kysne, je proto důležité tento způsob přípravy provádět dokonale a vybírat jen vhodné druhy kávy. Ne každá káva je vhodná na espresso.

Pokračování příště

wega kávovar


Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.