Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Odborník na přípravu kávy - barista

Dnes vzniká nová profese – barman kávy, tzv. barista, který se pokusí udělat kávu upravenou a promyšlenou až do posledních detailů, dává vzniknout kávě s osobitou chutí i vůní. Káva nezaujme jenom chuťovými vlastnostmi, ale upoutá i vzhledem a originální podobou.

V roce 1998 byla založena mezinárodní organizace Speciality Coffee Association Of Europe (SCAE). Tato organizace každoročně pořádá soutěže mistrovství světa baristů, které se konají v různých městech světa. V letošním roce půjde již o 6. ročník a uskuteční se v americkém Seatlu. V České republice probíhá obdobná národní soutěž s názvem Mistr kávy a její organizací je pověřen koordinátor SCAE a velký milovník kávy Roberto Trevisian.

Cílem soutěže je nejen dosáhnutí podávání kávy zákazníkům v co nejlepší kvalitě na profesionální úrovni, ale i vlastní kreativitu a tvořivost barmanů. Soutěž tak umožňuje výměnu nápadů a informací pro práci s kávou.

Je zde odborná šestičlenná podpora (dva technici a čtyři degustátoři). Soutěž probíhá pod odborným dohledem, za plné komunikace s moderátorem i s porotci a úkolem je připravit za čtvrt hodiny čtyři espressa, čtyři cappuccina a čtyři volné nápoje na bázi espressa. Hodnotí se dodržování všech postupů, časový limit, zručnost barmana a chuť výsledné kávy. Každý ze soutěžících, který se zúčastnil kvalifikace, semifinále anebo finále získá certifikát se svým jménem a počtem bodu, které získal.

Co se u nás bohužel na soutěži opomíjí, je kvalita kávy, o které se vůbec nemluví a téměř neklade důraz, ač kvalitní káva je nejdůležitějším pilířem dobrého espressa.


Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.