Káva, mrazák a chladnička. Jde to dohromady?

Voňavá a čerstvě pražená. Byla v akci, vzali jste jí hned pět kilogramů. Jenže... jak ji uskladnit, aby její chuť zůstala beze změny co nejdéle? Nechat ji jen tak, dát ji do mrazáku nebo použít ledničku? Co je pro kávu nejlepší?

Káva v mrazáku?

Vám ta káva nechutná?

Že byla v mrazáku s mořskou rybou? Aha... Kávová zrna jsou porézní a velmi ochotně absorbují vlhkost z okolního vzduchu. Stejně tak pachy. Vložte kávu do mrazáku v zamrazovacím sáčku, který v jisté míře propustí vlhko a vzduch, a do několika dnů káva natáhne pachy všech mražených potravin kolem. Že umístíte kávu a aromatické pochutiny zvlášť do různých šuplíků, nehraje roli.

Další problém, kterému se nevyhnete, předestřela v rozhovoru pro časopis Týden.cz dvojnásobná česká mistryně v přípravě kávy Petra Veselá - citujeme: „Káva (v mrazáku) dostane teplotní šok, když ji vyndáte, ze zrnek se oddělí tuky a oleje, které uvnitř jsou, a zrnka hlavně zvlhnou. Je to jako s čokoládou. Tu když dáte do lednice, tak zbělá. Udělá se na ní povlak,“ říká.

Jsou chvíle, kdy lze vzít mrazák na milost

Například situace zmíněná hned v úvodu - objevili jste akci na vaši oblíbenou kávu, neodolali jste a koupili několik kilogramů najednou? Tady je mrazák vhodným řešením. Při dodržení několika pravidel.

  • Kávu rozdělte do několika balíčků tak, aby vám každý po rozmrazení vydržel přibližně dva týdny. Právě tak dlouho si rozmražená káva uskladněná v běžných podmínkách v domácnosti udrží své chuťové vlastnosti.
  • Z balíčků před uzavřením vytlačte co největší množství vzduchu, ideální je pak kávu zavakuovat.
  • Nebojte se použít více vrstev. Zabalení do tří sáčků bude vždy lepší než do jednoho.
  • Kávu, kterou rozmrazíte, znovu nezmrazujte. Opakované teplotní šoky zcela degradují chuť kávy.

Co lednička?

Pro krátkodobé i dlouhodobé uskladnění kávy naprosto nevhodné řešení. Pokud totiž řekneme, že je mrazák místem pro kávová zrna nehostinným, lednička je jejich vrahem. Vlhko, teploty mírně nad nulou a pachy uložených pochutin během několika hodin promění voňavá kávová zrna v nepoužitelné cosi, nasáklé vzdušnou vlhkostí a pachy.

Konečný verdikt

Na dlouhodobé uskladnění kávy mrazák při dodržení výše uvedených pravidel bez obav využijte. Pokud právě zakoupenou kávu spotřebujete do 14 dnů, vydrží bez problémů skladování v běžných podmínkách – pozor ale na vlhkost, světlo a přístup vzduchu. Káva v otevřeném sáčku bývá znehodnocena už za několik hodin.

Náš tip: Na krátkodobé uskladnění pořiďte vakuové dózy Coffeevac v ceně od 299 Kč.

Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.