Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Jak správně připravit espresso či cappuccino

Espresso a z něj odvozené cappuccino, to jsou dva nejklasičtější italské způsoby přípravy kávy. Právě dokonalé espresso či cappuccino je „svatým grálem“ mnoha kávových fajnšmekrů po celém světě. Nutí je k pořizování drahých a komplikovaných strojů a u mnoha milovníků kávy hraničí až s obsesí. Nejdůležitější pro přípravu opravdu vynikajícího espressa či cappuccina je ale správný postup. Vše podstatné o tomto tématu najdete v sérii článků na našich stránkách.

Příprava cappuccina - latte art
Hledali jste původní článek o přípravě espressa a cappuccina? Připravujeme pro vás na toto téma zbrusu nové, podrobnější a přesnější články. V tuto chvíli si již můžete přečíst dvojici článků o espressu, na těch o cappuccinu právě z plných sil pracujeme.

Espresso a cappuccino - mezi uměním a vědou

Příprava dobré kávy je rovným dílem umění a věda. A o espressu a cappuccinu to platí dvojnásob. Původní článek o přípravě obou nápojů byl příliš stručný na to, aby obsáhl všechno, co byste o espressu a cappuccinu měli vědět. A tak jsme se rozhodli nahradit původní text sérií podrobnějších článků, po jejichž přečtení se vaše vědomosti nebezpečně přiblíží úrovni skutečných profesionálů.

Mantra milovníků espressa: 7-20-90-9-25

Začneme troškou té vědy. V článku Co je důležité vědět před přípravou espressa vás seznámíme s pěticí čísel, která všude po světě slouží jako odrazový můstek k přípravě dokonalého espressa (a z něj vycházejícího cappuccina). Vysvětlíme vám, co každý člen v řadě 7-20-90-9-25 znamená a proč je dodržení těchto hodnot tak důležité. Abyste si udělali jasnější představu, prozradíme vám už nyní, že jednotlivá čísla reprezentují:

  • 7 gramů kávy
  • 20 kilogramů tlaku při pěchování
  • 90 stupňů teploty vody
  • 9 barů tlak vody
  • 25 vteřin je doba extrakce

A zbytek si už přečtěte v samostatném článku.

Příprava espressa krok za krokem

Jakmile budete vyzbrojeni teoretickým základem, naučíme vás v článku Jak připravit dokonalé espresso kompletní postup. Začneme namletím kávy a správnou volbou její hrubosti, aby káva nebyla ani příliš slabá, ani příliš hořká. Podíváme se na správný způsob stlačení kávy a na to, jak dosáhnout požadovaného tlaku 20 kg, i když jste subtilnější konstituce.

A až se naučíme vytvořit perfektní espresso, podíváme se na to, jak ušlehat perfektní mléčnou pěnu a změnit ho tak v hebké cappuccino, které vám rozjasní každé ráno.

Chcete zkusit i nějaké méně obvyklé cesty k šálku dokonalého nápoje? Projděte si i další díly našeho seriálu o přípravě kávy!


Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.