Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Jak připravit kávu ve french pressu

Příprava kávy ve french pressu je velmi jednoduchá, navíc u každého kvalitního french pressu naleznete návod k použití. Přesto si pojďme trochu podrobněji popsat, jak kávu ve french pressu připravit co nejlépe a správně, aby byl výsledný nápoj lahodný.


Seriál „Jak připravit ...“
Jak připravit cappuccino a caffè latte v Bialetti Mukka Express
Jak připravit kávu v moka konvičce
Jak připravit kávu ve vacuum potu
Jak připravit kávu v Aeropressu
Jak připravit kávu v dripperu
Jak připravit frappé

Jak připravit dokonalé espresso (1. díl - Co je důležité vědět před přípravou espressa?)
Jak připravit dokonalé espresso (2. díl)


French press Bodum Chambord

Co je to vlastně french press? French press je konvička pro přípravu kávy, která pomocí pístu s filtrem umožňuje oddělit vytvořený nápoj od kávové sedliny, tedy logru. Většinou je nádoba french pressu vyrobena ze skla a má plastové či kovové úchyty, držáky. Neznámějšími výrobci french pressů jsou Bodum (Melior) a La Cafetière.

Nyní se v bodech podívejme na přípravu kávy ve french pressu:

  1. Dejte vařit vodu - požadované množství k přípravě kávy a k tomu další vodu o objemu vašeho french pressu.
  2. Připravte si požadované množství kávy, nejlépe čerstvě umleté. Kávová zrna by měla být umletá nahrubo. 1 šálek kávy = jedna plná odměrka, která bývá k french pressu přiložena.
  3. Jakmile se voda začne vařit, odstavte ji. Naplňte french press vodou a nechte chvíli zahřát, vodu pak vylijte.
  4. Zbývající vodu určenou k přípravě kávy nechte zchladit na cca. 90°C, což by mělo při běžné pokojové teplotě trvat asi 30 sekund.
  5. Nasypte nahrubo namletou kávu do french pressu.
  6. Zalijte kávu horkou vodou tak, aby byla voda těsně nad namletou kávou - tím dojde ke spaření kávy. Nechte kávu malou chvíli "pracovat".
  7. Doplňte french press požadovaným množstvím vody a zamíchejte.
  8. Umístěte víčko french pressu s vytaženým pístem, aby teplo neunikalo ven. Zatím píst nestlačujte dolů.
  9. Po 3-4 minutách začněte pomalu stlačovat píst dolů. Píst stlačujte rovně, aby se sítko neoddálilo od stěny french pressu a káva neunikla nahoru.
  10. Jakmile stlačíte píst úplně dolů, můžete kávu nalévat, nejlépe do předehřátých šálků.
Náš tip: French pressy nabízíme v ceně od 199 Kč. Vyberte si.

Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.