Jak připravit kávu v moka konvičce

V Itálii, zemi, kde si umějí kávu vychutnat, je doma v 90 % domácností. V Česku začínají být „trendy“ teprve v posledních několika letech. Řeč je o moka konvicích, ve kterých si i doma uvaříte výbornou kávu bez drahého kávovaru.


Seriál „Jak připravit ...“
Jak připravit cappuccino a caffè latte v Bialetti Mukka Express
Jak připravit kávu ve french pressu
Jak připravit kávu ve vacuum potu
Jak připravit kávu v Aeropressu
Jak připravit kávu v dripperu
Jak připravit frappé

Jak připravit dokonalé espresso (1. díl - Co je důležité vědět před přípravou espressa?)
Jak připravit dokonalé espresso (2. díl)


Moka konvička Bialetti

Máte moka konvičku doma a nejste si jisti, že ji používáte správně? Připravili jsme pro vás návod, jak na to.

  1. Vše začíná u kávy. I pro přípravu v moka konvičce platí – čím čerstvější káva, tím lepší výsledek. Nejlepší chuti dosáhnete, když semelete kávu krátce před přípravou. Na mlýnku s kameny, na kuchyňského robota s čepelemi zapomeňte. Hrubost? Pro přípravu moka má káva být jemnější než pro french press, ale hrubší než pro přípravu espressa v kávovaru.
  2. Namletou kávou naplňte filtr ve středním dílu konvičky. Filtr naplňte vždy po okraj, popř. po rysku. Kávu zarovnejte, ale neupěchovávejte. Dejte pozor, aby káva nezůstala na okrajích filtru, bránila by pak správnému utažení závitu.
  3. Do spodní části moka konvice nalijte čerstvou vodu. Má být studená či teplá? Názory se různí, my doporučujeme vodu předehřát – rychleji se začne tvořit pára, čímž snížíte riziko spálení kávy dlouhým varem. Vodu naplňte maximálně pod pojistný ventil.
  4. Pevně sešroubujte oba díly konvičky. Pozor na netěsnosti, při troše nepozornosti se může stát, že budete mít kávu všude, především pak tam, kde o to vůbec nestojíte.
  5. Postavte konvičku na vařič. Po několika minutách varu na mírném ohni začne voda probublávat přes kávový filtr a v horní nádobce se začne měnit v lahodnou kávu bez sedimentu. Jak poznat, že je hotovo? Naučte se konvičku poslouchat.
  6. Když pára začne procházet kávou, vydává syčivý zvuk. Po několika přípravách kávy se právě podle něj naučíte odhadnout, kdy probublalo potřebné množství vody a konvičku odstavíte. Pozor - po přebublání páry přes filtr ztlumte oheň a dále nevařte.
Náš tip: Moka konvičky nabízíme v ceně od 189 Kč. Vyberte si.

Připravujete doma kávu v moka konvičce stejným způsobem nebo postupujete úplně jinak? Pojďme si vyměnit zkušenosti, děkujeme za komentáře pod článkem.


Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.