Jak připravit kávu v dripperu

Filtrovaná káva nebo espresso? Pokud si chcete oblíbený nápoj vychutnat ve všech odstínech chuti, zvolte filtrovanou. Na rozdíl od přípravy espressa neprobíhá její příprava pod tlakem a káva si zachovává mnohem širší škálu chuťových nuancí.


Seriál „Jak připravit ...“
Jak připravit cappuccino a caffè latte v Bialetti Mukka Express
Jak připravit kávu ve french pressu
Jak připravit kávu v moka konvičce
Jak připravit kávu ve vacuum potu
Jak připravit kávu v Aeropressu
Jak připravit frappé

Jak připravit dokonalé espresso (1. díl - Co je důležité vědět před přípravou espressa?)
Jak připravit dokonalé espresso (2. díl)


Dripper

French press, vacuum pot, dripper. Vyjmenovali jsme základní metody přípravy filtrované kávy. Nenechte se ale mýlit názvem – na klasiku českých domovů a kanceláří, kde se filtrované kávě říkalo překapávaná a stále dokola přihřívané kávě konsistence naředěného dehtu, zapomeňte.

Je to snadné, je to snadné, je to... snadné

Přípravu kávy v dripperu zvládne každý, kdo někdy připravoval výše zmíněnou kávu překapávanou. Princip je jiný, základní pomůcka stejná – i do dripperu potřebujete filtrační papír, ve kterém na konci extrakce zůstává kávová sedlina.

Jak na to?

  1. Na nádobu, do které budete zachycovat filtrovanou kávu, nasaďte dripper s filtračním papírem odpovídající velikosti.
  2. Opatrně vlijte do filtru horkou vodu, může jí být tolik, kolik se vejde do nádoby pod dripperem - filtr pak bude pročištěný, bude v dripperu dobře držet a zároveň ohřejete nádobu, do které bude káva překapávat. Vodu z nádoby pod dripperem vylijte.
  3. Filtr z dripperu jemně povytáhněte, aby nebyl úplně přilepený k jeho stěnám. Nasypte do něj mletou (nejlépe čerstvě mletou) kávu, cca. 6-8 gramů na 100 ml vody. Volte kávu výběrovou, ideálně čerstvě praženou – naše Čerstvá Káva se hodí ideálně.
  4. Ohřejte vodu na max. 93 stupňů Celsia a kávu spařte, tj. zalijte ji jen takovým množstvím vody, aby se vsákla do kávy. Počkejte cca. 30-45 vteřin.
  5. Po několika vteřinách začněte pomalu dolévat zbytek vody. Vodu nelijte z výšky, naopak těsně nad dripperem. Nalévejte nelépe krouživými pohyby od středu filtru ke kraji, ale nikoli až na papír. Rychlost nalévání, výška, ze které voda na kávu dopadá, krouživé pohyby – to vše má na výslednou chuť kávy vliv.
  6. Je káva hotová? Na rozdíl od espressa, které se pije na dva tři doušky, je filtrovaná káva určena pro chvíle, kdy se hodláte oddat odpočinku a relaxaci. Ideální teplota pro podávání je 55 stupňů Celsia, šálek by pak měl být větší než šálek na espresso.
Náš tip: Pořiďte si dripper i s konvicí za výborných 309,- Kč. Pokračujte tudy.

Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.