Jak připravit kávu v Aeropressu

Čistý šálek bez stop hořkosti, výrazná chuť doma i na cestách. Aeropress, mezi přístroji na přípravu filtrované kávy jeden ze „služebně nejmladších“, si po celém světě oblíbily miliony kávomilců. O slovo se stále hlasitěji hlásí i v Česku. Není divu. Kávu připraví stejně rychle jako french press a stejně jednoduše jako dripper.


Seriál „Jak připravit ...“
Jak připravit cappuccino a caffè latte v Bialetti Mukka Express
Jak připravit kávu ve french pressu
Jak připravit kávu v moka konvičce
Jak připravit kávu ve vacuum potu
Jak připravit kávu v dripperu
Jak připravit frappé

Jak připravit dokonalé espresso (1. díl - Co je důležité vědět před přípravou espressa?)
Jak připravit dokonalé espresso (2. díl)


Aeropress

Nasadit a zatlačit. Víc dělat netřeba

„Konkurenty“ Aeropressu jsme nezmínili náhodou. Podobně jako dripper se Aeropress nasazuje přímo na šálek či konvičku, s french pressem má společný píst a sítko pro oddělení sedliny a kávy. Příprava je velmi rychlá a snadná – stačí dodržet postup, který jsme pro vás připravili, a už za minutu popíjíte výbornou, chuťově plnou, kávu.

1) Připravte si filtr

Do sítka v dolní části Aeropressu vložte papírový filtr - nezapomeňte jej propláchnout a zbavit jej tak „papírové“ chuti - A aeropress postavte na šálek či konvičku.

2) Přidejte a zalijte kávu

Nasypte kávu, mletou jen o trošku hruběji než na espresso, v množství tolika odměrek, kolik chcete připravovat šálků kávy (jedna nestlačená zarovnaná odměrka odpovídá cca. 12 gramům kávy), a pomalu ji zalijte vodou ohřátou na 80-85 stupňů Celsia. Množství vody se opět odvíjí od počtu připravovaných šálků a snadno jej zjistíte podle symbolů přímo na válci Aeropressu. Nižší teplota je vhodná pro tmavě pražené kávy, vyšší pro kávy pražené na světlý a střední stupeň. Teplotě vody věnujte zvýšenou pozornost, obecně platí, že čím vyšší teplota a stupeň pražení, tím více hořká výsledná káva bude.

3) Promíchejte

Hotovo? Směs po dobu 10 vteřin pomalu promíchejte. Tvoří-li se krusta, pečlivě ji rozmíchejte.

4) Přefiltrujte

Na horní konec Aeropressu nasaďte píst s gumovou koncovkou (nezapomeňte ji navlhčit) a jemně zatlačte – za okamžik začne do šálku stékat přefiltrovaná káva. Pozor, mezi hladinou a pístem musí zůstat vzduchová kapsa. Přímým kontaktem pístu se sedlinou snadno do kávy propasírujete látky, které znehodnotí její chuť. Tlak přerušte až v okamžiku, kdy je aeropress prázdný, což by mělo trvat 20-30 vteřin. Stejně jako teplota vody, i rychlost extrakce má zásadní vliv na výsledek. Čím pomaleji kávu přetlačíte do šálku, tím plnější a silnější chuť má, ale při příliš dlouhé extrakci bude příliš hořká. A naopak.

5) Pijte

Dodrželi jste postup? Výborně, vychutnejte si výbornou filtrovanou kávu.

Připomeňme ještě jako v minulých dílech, že na rozdíl od espressa, které se pije na dva tři doušky, je filtrovaná káva určena pro chvíle, kdy se hodláte oddat odpočinku a relaxaci. Ideální teplota pro podávání je 55 stupňů Celsia, šálek by pak měl být větší než šálek na espresso.

Náš tip: Pořiďte si Aeropress z naší nabídky.

Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.