Jak připravit dokonalé espresso

prvním dílu našeho miniseriálu o přípravě espressa jsme probrali hlavně teorii. Tentokrát se budeme krok za krokem věnovat praxi.

Už víme, že dobré espresso připraví ten, kdo dodržuje jeho správné míry - 7-20-90-9-25 – neboli 7 gramů čerstvě mleté kávy stlačí silou 20 kg a nechá jimi protékat vodu o teplotě 90 stupňů pod tlakem 9 barů po dobu 25 vteřin. Jak to vypadá v praxi?

Míry espressa, které v postupu uvádíme, jsou doporučované, neplatí absolutně, bez odchylek. Více informací k tématu najdete v prvním dílu seriálu.

Ještě než začnete, pár vět o nastavení správné hrubosti

Páka s kávou a tamperem

Hrubost mletí má na výsledné chuti espressa velký podíl. Když nameleme kávová zrnka moc nahrubo, voda proteče příliš rychle, espresso je slabé, světlé a má řídkou cremu (je „podextrahované“). Naopak, žádná nebo velmi tmavá crema s černými okraji a hořká chuť napovídají, že jsme kávu namleli příliš jemně a pro vodu tak byla obtížně prostupnou (espresso je „přeextrahované“).

Správnou hrubost mletí poznáte jen praxí – připravte espresso dle zásad, které znáte z prvního dílu seriálu, zkontrolujte je vizuálně i chuťově, a když nevyhovuje, vylejte ho a upravte hrubost. Přitom postupujte po dílcích, nikdy ne skokově, často stačí totiž skutečně málo.

Bez čeho to nepůjde: než začnete experimentovat s nastavením hrubosti, zkontrolujte teplotu vody a tlak čerpadla, zda dosahují doporučených hodnot.

Další postup? Držte se těchto šesti bodů

Espresso tekoucí z páky bez dna

1. Namelte kávu a odměřte 7 gramů. Pokud máte a budete používat dávkovač, nastavte jej až ve chvíli, kdy jste spokojeni s hrubostí mletí. Do té doby odvažujte kávu ručně. Důvod? Změna hrubosti mletí rovná se změna množství (a tím pádem hmotnosti) namleté kávy. Čím jemnější káva, tím větší má při stejném objemu hmotnost.

2. Důkladně osušte páku, aby se na ni káva nelepila, a naplňte ji kávou tak, aby byla rovnoměrně rozprostřena. Nedaří se? Zkuste jednoduchý trik – ťukněte do páky tamperem na té straně, kam potřebujete kávu „přemístit“. Hotovo? Zkontrolujte ještě, zda nejsou v kávě hrudky - voda by jí protékala nerovnoměrně.

3. Stlačte kávu tamperem – obejměte jej prsty, palec přitom držte směrem dolů a kávu tamperem stlačte rovně - utlačíte-li ji nakřivo, voda jí bude protékat nerovnoměrně. Nezapomeňte na pravidlo 20 kg. Tip pro ty, kdo se bojí, že tlak 20 kg je nad jejich síly? Mějte podložku s pákou tak vysoko, abyste mohli zatlačit celým tělem, nikoli pouze rukou.

Espresso tekoucí do šálku

4. Otřete okraje páky, nasaďte ji na hlavu kávovaru a pevně utáhněte. Pokud páku zapomenete otřít nebo málo utáhnete, může se stát, že páka nedosedne, jak má, voda proteče kolem a extrakce bude vlivem nízkého tlaku nedostatečná.

5. Zapněte výdej vody, stopky a připravte nahřátý šálek. Káva začne vytékat za několik vteřin. Nač dát pozor? Šálek nesmí být příliš daleko od páky - pokud káva teče z vysoké výšky, kazí se konzistence cremy.

6. Poslední krok? Hlídejte čas, hlídejte objem kávy v šálku. Nepodařilo se vám na první pokus odhadnout potřebných 30 ml? Zkuste to takto: do odměrky nalijte 30 ml vody, přelijte ji do šálku a udělejte rysku. Můžete zvolit také postup podle váhy – postavte prázdný šálek na váhu, připravte espresso a pak zvažte plný šálek.

Zvládli jste to? Pochlubte se nám se svými výsledky v komentářích níže.


Seriál „Jak připravit ...“
Jak připravit cappuccino a caffè latte v Bialetti Mukka Express
Jak připravit kávu ve french pressu
Jak připravit kávu v moka konvičce
Jak připravit kávu ve vacuum potu
Jak připravit kávu v Aeropressu
Jak připravit kávu v dripperu
Jak připravit frappé

Jak připravit dokonalé espresso (1. díl - Co je důležité vědět před přípravou espressa?)



Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.