Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Jak bylo na Festivalu kávy 2009 v Brně

Nikdo z lidí, kteří milují kávu a vše s ní spojené nevynechal program v obchodním centru Olympia v Brně ve dnech 26. 3 – 5. 4. 2009. A co, že tam lidi vlastně táhlo? Mnoho věcí, ale především káva, káva, káva.

velky kavovarNávštěvníci měli možnost shlédnout unikátní výstavu historických kávovarů, expozici 22 profesionálních kávovarů, které mapovali celý vývoj kávovarů od jejich vzniku až do současnosti a tak nejstarší vystavený kávovar z roku 1910 představoval model, který se začal vyrábět již v roce 1905. Všechny kávovary byly funkční a tak se nelze divit ani skutečnosti, že byl velký zájem ze strany návštěvníků o prezentace jednoho z vystavených modelů, kávovaru z roku 1930. Kávovar bylo možné nejen vidět a ochutnat kávu z něj, ale dokonce si na takovém kávovaru šálek kávy připravit vlastnoručně. Za dobu 11 dnů se nestalo, že by kávovar obsluhoval někdo, kdo by mohl zažít dobu jeho vzniku. A co při práci s takovým kávovarem zažíváte? Emoce, napětí, nervozitu, touhu a zvědavost, jaký šálek kávy si vlastně připravíte. Překvapení nebo zklamání? Překvapení pro každého, že je něco takového možné a že je takový kávovar stále plně funkční, zklamání pro každého, kdo očekával šálek současného espressa. Rozdíl v technologii kávovarů od roku 1905 nebo chcete-li 1930 značně postoupil.



Expozice kavovarů

Soutěž Cup Tasting

Cup tasting kávaVelmi atraktivním programem s až překvapivě velkým zájmem široké veřejnosti byla soutěž degustátorů kávy – Cup Tasting. Soutěž, která se v Brně odehrávala 3 dny přičemž první dva dny byly kvalifikační, do třetího soutěžního dne šlo 20 nejlepších degustátorů z celé ČR a ze Slovenska.
Vývoj soutěže byl velmi napínavý a výsledky soutěžících ve finále velmi těsné.„Králem“ degustátorů akce se stal Pavel Kosta, který ve finálovém dni, ve třech kolech, která musel absolvovat poznal správně v prvních dvou setech 8 šálků, v setu třetím šálků 7, těsně za ním skončil Tomáš Hospodářský z Českých Budějovic.

Oč se v této soutěži jedná? Každý degustátor dostane na stůl 8 setů s překapávanou kávou, v každém setu jsou 3 šálky s kávou, ve dvou šálkách káva shodná v jednom rozdílná. Úkolem soutěžícího je v čase maximálně 8 minut vytřídit z jednotlivých setů tu jedinou rozdílnou kávu od káv shodných. Zdá se to jednoduché, ale není. Jen si zkuste degustovat celkem 24 šálků s kávou. Právě díky intenzivnímu aroma kávy není tento test snadný. Samozřejmě, každý z degustátorů využíval také vodu k pročištění chuťových pohárků, ale i tak… Na druhou stranu, najděte jinou příležitost, kdy můžete zcela nezávazně otestovat 16 různých káv.

Soutěž Latte Art

Ačkoliv se jedná o soutěž čistě odbornou, ani tu si nenechali s ohledem k její velké vizuální atraktivitě návštěvníci OC ujít. Probíhala ve dvou dnech, přičemž v prvním dni proběhla kvalifikace a ve dni druhém finále této soutěže. Prezentovali se na ní jen ti, v současnosti, nejlepší baristé v ČR, kteří touto technikou dovedou připravovat nápoje. Jak by také ne. Vytvořit dvě identická macchiata (espresso s trochou mléka) dvě identická cappuccina a dva identické volné nápoje je úkolem pouze pro skutečné profesionály.

Latté art 1

Latté art 2

Nestačí totiž jen vytvořit obrázek na 1 nápoj, soutěžící porotě musí předložit nejprve fotografii připravovaných nápojů a pak také takové nápoje servírovat a to vždy ve dvojici.

Setkání lidí

A že se bylo opravdu na co dívat Vám můžeme garantovat. Oproti minulým letům, kdy si baristé troufli pouze na srdíčko či rozetu jsme v Brně měli možnost vidět krom těchto běžných motivů také medvídky, tulipány, dvojité rozety a motýli. A zatím co v minulosti baristé používali u volného nápoje dekorace topingem (tzv. etching) v tomto ročníku tuto techniku zcela opustili. Na přípravu nápojů využívali baristé mléko Lascato speciálně připravené pro přípravu cappuccina. První místo obsadil zkušený Franta Roháček a těsně za ním pak Zdeněk Smrčka, oba dva mají zkušenosti z reprezentace ČR na mistrovství světa baristů. Na dalších místech se umístnili skvělými výkony Pavel Malena, Jiří Rezek, Radek Moutayrek a Michal Nováček.

Soutěž byla hodnocena porotou s dlouholetými zkušenostmi v oboru ve složení Štěpánka Havrlíková, Roberto Trevisan, Standa Zita, Tomáš Vančata, Petr Čapek, Tomáš Zahradil. O časomíru se postaral Jan Danel, o organizaci baristů Anna Polanská.

Soutěž Coffee in Good Spirits

proběhla pouze exhibičně s ohledem ke skutečnosti, že se pro tuto kategorii našel jediný barista, který si na ni troufl, a ačkoliv se tak vlastně stal zároveň absolutním vítězem této kategorie ujal se přípravy pravé irské kávy s dech beroucím zapálením. A kdo že byl tím statečným? Franta Roháček, nejen zkušený barista profesionál, ale také člověk, který prochází soutěžemi ze zájmu o kávu nikoliv pouze s vidinou vítězství a postupu na mistrovství světa baristů.

Soutěž Cezve Ibrik

Káva v džezvěTaké tato soutěž se oproti předpokladu stala exhibicí v přípravě pravé turecké kávy z džezvy, a že se bylo na co dívat dokázal opět velký zájem návštěvníků, kteří si tento, v čechách ne příliš běžný způsob přípravy kávy, nenechali ujít. Prezentace se ujal Lukáš Kovářík a jeho kolega Ja protože kluci byli svolní k servírování pravé turecké kávy svým nadšeným divákům, setrvali nakonec oproti předpokládané jediné hodině několik hodin v obležení všech, kteří si lahůdku ve formě kávy z džezvy nenechali ujít.

Podpora sdružení Linka bezpečí

Díky podpoře dodavatelů kávy bylo možné nabízet na baru, který obsluhovali studenti brněnské Střední školy potravinářské a služeb Brno espresso a cappuccino a tak díky všem návštěvníkům, kteří si za symbolickou částku mohli kávu zakoupit putovalo 16.138,--Kč na podporu sdružení Linka bezpečí.
Sdružení bylo založeno za účelem pomoci dětem a mladým lidem nejen v jejich obtížných životních situacích, ale i při jejich každodenních starostech a problémech.

A co více čekalo návštěvníky festivalu kávy?

Obří šálek kávy


Vedle každodenní možnosti ochutnat skvěle připravené kávy také edukační program o kávě, seznámení s historií kávovarů na espresso, výstava fotografií z kávovníkových plantáží z Mexika, taneční vystoupení skupiny Tango Praha tančící v horkých rytmech argentinského tanga a také možnost podívat se nejen na šálek do něhož se připravovalo v únoru na Top Gastru největší cappuccino na světě, ale také si prožít přípravu překapávané kávy do tohoto, 2.117 litrového šálku právě v Obchodním centru Olympia. Šálek se zde naplnil do objemu 1.000 litrů.


Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.