Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Italové v kavárnách denně vypijí miliony šálků kávy

Italové, velcí milovníci kávy, jí denně vypijí v kavárnách 70 milionů šálků. Informoval o tom Italský národní ústav pro espresso. Na Apeninském poloostrově byl vyhlášen den kávy.

"Espresso musí mít pěnu oříškové barvy s jemnou a lehkou strukturou, jeho barva musí být jednotná." definoval kvalitní kávu Gianluigi Sora, předseda institutu se sídlem v severoitalské Brescii.

U příležitosti prvního národního dne italského espressa bylo asi 3500 kavárnám rozesláno 350.000 letáků podrobně popisujících pravidla přípravy italského espressa.

V této malé příručce se vysvětluje, jak se pozná dokonalá káva: obsluhující personál kavárny musí například dodržovat "zlaté pravidlo" spočívající v tom, že naplní šálek 25 mililitry kávy během 25 vteřin.


Kromě vydatné vůně musí být káva "kulatá v ústech", musí mít aroma "květiny, ovoce a čokolády apod." zároveň a musí vykazovat správnou rovnováhu mezi hořkostí a kyselostí, aniž by jedna převažovala nad druhou.

Pokud jde o capuccino, mléko nesmí vřít (přesáhnout 70 stupňů) a mléčná pěna musí být čerstvě našlehána pro každý šálek.

Italský národní ústav pro espresso tvoří čtyřicítka stálých členů, pražičů kávy, výrobců přístrojů na přípravu kávy a asociací, které bdí nad dodržováním filozofie espressa, uvedl Gianluigi Sora.


zdroj: ČTK

Pozn. redakce: To by bylo krásné, kdyby všechny kavárny byly informovány o tom, jak se připravuje káva, že?


Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.