Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Historie kávy


Historie moka konvičky

Kdo a kdy zkonstruoval první moka konvičky? A proč byly na samém začátku vyráběny výhradně z hliníku, a nikoli třeba z nerezové oceli?


Přemýšlíte, kam na výlet? Vydejte se za kávou

Historické kávovary, dózy na kávu, pražičky, kávomlýnky, které pamatují naše prababičky. Historie kávy v českých zemích je dlouhá a je jen málo míst, kde se s ní seznámíte na jednom místě. Dvě vám dneska představíme.


Sladký život s kostkou cukru

Sladíte si oblíbenou kávu či čaj kostkou cukru ? A víte, že pochází právě z Dačic? V následujících řádcích vás provedeme historií výroby první kostky cukru na světě. Ale pěkně od začátku...


Příběh první kostky cukru na světě

Ve 40. letech 19. století probíhala v Evropě tzv. průmyslová revoluce. Její působení bylo patrné především na místech, kde stál v čele vzdělaný šlechtic. Takovým byl i Karl Anton Dalberg, majitel dačického panství. Muž, který s chutí podporoval nové projekty a obklopoval se schopnými odborníky. Jedním z nich byl i Jakub Kryštof Rad, rodilý Švýcar, jenž do Dačic přišel z Vídně, aby se stal ředitelem místní rafinerie. Rad byl bezesporu velmi technicky zdatný a ihned po svém nástupu se pustil do modernizace továrny. Impuls k největší změně, kterou v rafinerii podnikl, však přišel z velmi nečekaného místa.


Vzpomínky na dobrou kávu V.

Během let se několikrát potvrdilo, že spotřebitelé reagovali velmi citlivě na všechny změny v recepturách ať se měnily (z našeho hlediska) k lepšímu, nebo k horšímu. Největší davy se však do závodů začaly hrnout po tom, co cestovní kanceláře v roce 1990 začaly organizovat zájezdy do zahraničí (někdy i s návštěvou pražíren) a naši turisté nakupovali kávu pokud možno v kilovém balení v přepočtu za pár korun. To k nám pak cestovatelé chodili s prosíkem jestli bychom jim jejich nákup vyměnili za něco co se dá pít, třeba i za menší množství. No prosím, do dneška jsme si už zvykli a pijeme to bez protestů (nebo jsme přesedlali na nějakou jinou pochutinu ! ).


Vzpomínky na dobrou kávu IV.

Surovina - zelená káva - je hodnocena nejen podle vlastností po upražení v šálku, ale také podle toho jak vyhovuje limitům vad, tedy obsahem příměsí. Pokud příměsi zhoršují vlastnosti v šálku, nebo kazí vzhled, měl by se jich výrobce zbavit během technologického procesu. Limity příměsí podle ČSN byly zákonem a ten kdo by je nedodržel, měl by co činit s Obchodní inspekcí nebo SIJ. Později bylo posuzování dovážených surovin rozšířeno o mikrobiologickou kontrolu a stanovení mykotoxinů.


Vzpomínky na dobrou kávu III.

Koospol si po zavedení jednotných receptur časem zvykl na to, že před uzavřením kontraktu na novou surovinu předloží vzorek k posouzení nám a teprve po jeho schválení se může obchod uskutečnit. Tuto praxi umožňovala skutečnost, že BO obvykle měly na skladech zásoby zhruba na půl roku a další zásoby ležely ve skladech Státních hmotných rezerv a nemuselo se většinou nakupovat proto, že by nebyla surovina pro výrobu.


Vzpomínky na dobrou kávu II.

V průběhu let se tyto poměry mírně měnily, podle toho jak a kdy jsme jako stát měli hluboko do kapsy, nebo jak se měnila politická vůle to té kapsy sáhnout, ale i v nejhorší situaci se do Standardu dávalo nejvýše 45% robust, nejméně 10% praných arabik 1. jakosti a nejméně 45% arabik 2.jakosti.( O takových recepturách si dnešní starší kafaři mohou nechat jenom zdát a mladí nechat vyprávět.)


Vzpomínky na dobrou kávu I.

Do Balíren obchodu jsem nastoupil na podzim 1963 do čerstvě zřízeného oddělení řízení kontroly jakosti. Částí oddělení byla i laboratoř. V té době měla firma za sebou teprve pětiletou cestu. Vznikla v roce 1958. Od roku 1951 se začala v krajských státních podnicích potravinářského obchodu vyčleňovat činnost nesouvisející přímo s prodejem potravin a následně spojením krajských podniků Skladiště, pražíren kávy a arašídů a stáčíren vína z dovozu pracujících v rámci obchodu s potravinami vznikl k 1.1.1954 celostátní podnik Vinné sklepy, pražírny a balírny řízený Hlavní správou velkoobchodu potravinářským zbožím.


Legendy a pověsti o kávě

Poslyšte příběhy tajemné a kávou vonící! Příběhy ze zemí tak vzdálených, že si o nich můžete nechat jenom zdát!


První zmínky o kávě

Krom vyprávěni nepodložených, také legendami či pověstmi v dnešním světě zvanými, mohou historikové naši sáhnouti i do zdrojů mnohem věrohodnějších. Do kronik, které sepsal již ten, který sám mnohé viděl, slyšel a prožil, a pak Vám krátký popsaný líst nabídnouti.