Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Espresso

Espressem rozumíme tmavě upraženou kávu se silnou chutí a výrazným aroma. Je dnes kávou, která se stala jednou z nejvyhledávanějších káv na trhu. Pije se silná a černá, správně připravený nápoj má velmi jemnou vůni a velice jemně natrpklou příchuť. Pro přípravu jsou vhodné druhy káv se zvýrazněnou kyselostí a plnou chutí, převážně tedy z druhu arabiky.

Příprava správného espressa je jedním z nejsložitějších a připomíná skoro rituál. Jako obvykle záleží na mnoha faktorech, aby výsledný nápoj byla lahodná káva. Odborníci na přípravu kávy, tzv. baristé, ví o její nelehké přípravě své.
Baristé musí perfektně ovládat vše kolem kávy – údržbu kávovarů, jejich příslušenství, dokázat regulovat hrubost mletí kávy a hlavně vybrat vhodně upražené odrůdy.

Na přípravě espressa je nevyšší výtěžnost chuti ze všech možných jiných úprav přípravy kávy, až 72% (což je až 7krát více než u „českého turka“). Na vysokou výtěžnost má vliv několik faktorů – správné umletí kávy, správná teplota vody (která by nikdy neměla přejít varem) a co nejrychlejší konzumace. Aromatické látky v uvařené kávě jsou těkavé, a proto když ji necháme stát, aby vychladla, tak velmi rychle ztrácíme její původní vlastnosti a za hodinu již dostaneme jen „obarvenou vodu“.

Dobré espresso (dle normy) charakterizuje pět základních vlastností: jemně mletá káva množství 7 g, kterou protéká cca 90 °C horká voda po dobu 25 vteřin pod tlakem 9 barů a výsledkem je malý šálek s 30 ml espressa.

Výraz „espresso“ pochází z italštiny a znamená „rychle, spěšně“, italové jsou zvyklí zajít do baru a tam ve stoje RYCHLE vypít svou kávu a jít zas dál, tak proto espresso. Charakterizuje to i způsob přípravy (v rychlosti, pod tlakem), kterému se podrobněji věnujeme v článku: Příprava espressa anebo cappuccina




Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.