Nově prodloužená provozní doba na obou prodejnách, v Hybernské ul. před Vánoci i o víkendech! Podrobnější informace naleznete v kontaktech.

Cappuccino

Cappuccino je slovo italského původu, které vzniklo porovnáním nápoje s tvarově podobnými kapucemi, kteří nosili příslušníci římskokatolického řádu kapucínů. Právě tato kápě byla spojena s tvarem pěny, která se vytváří na hladině „kapučína“.

Skladba správně připraveného cappucina by měla být následující: třetina z espressa, třetina z mléka a třetina z vyšlehané mléčné pěny. Samotné espresso by se mělo usadit mezi oběma mléčnými vrstvami. Pozornost je věnovaná především mléku, které se nesmí přivést k varu a mělo by být nízkotučné, protože plnotučné mléko zastírá chuť i vůni kávy. V kavárnách se používá především mléko ohřáté, protože zpěnění netrvá tak dlouho, nicméně správné je mléko studené, protože lépe pění, pěna vydrží déle a je chutnější (podrobnější návod k přípravě zde).

Při příležitostné přípravě cappuccina můžete pěnu posypat mletou skořicí, lze použít i kakao anebo muškátový oříšek. Avšak při klasické, standardní přípravě se cappuccino ponechává bez posypání

Na přípravu cappuccina by se měla používat nejlepší káva z arabiky, vyhledávanými kávami pro jeho přípravu jsou kávy keňské, protože mají plnou chuť a jemnou kyselost. Každý šálek se musí připravit čerstvý, protože jenom tak se rozvine typické aroma kávy. Výsledný nápoj by měl mít jemnou kyselost. Při pití by se měla usazovat tzv. crema, což je napěněný, karamelově zbavený extrakt, na stěně šálku jako sirup a měla by vydržet do posledního doušku. Samozřejmostí je předehřátí šálku, ve kterém bude nápoj podáván.

Nakonec zbývá už jen zdůraznit, že nejdůležitější věcí na dobré kávě je správná atmosféra a příjemná společnost.


Chcete dostávat podobné články a novinky z našeho e-shopu e-mailem? Přihlašte se zdarma odběru Kafénovin a získejte 10% slevu na první objednávku čerstvě pražené kávy.